TEMELJ DOBROG DANA: Koje namirnice bi trebalo da doručkujete ukoliko želite da poboljšate pamćenje i koncentraciju?

Mnoge namirnice poznate su po svom sadržaju koji je bogat hranljivim materijama korisnim za mozak. Orašasti plodovi, semenke, riba, voće i povće neki su od bliskih prijatelja vašeg mozga i njegovog funkcionisanja.

Kada se u ovu priču uključi i činjenica da je doručak najvažniji obrok u toku dana od kog zavisi vaša energija i produktivnost, važno je znati koje su to namirnice koje je bi trebalo konzumirati za doručak radi što produktivnijeg i energičnijeg dana.

U nastavku saznajte koje namirnice su temelj dobrog dana:

Jaja

Poznata po svom sastavu sačinjenom od proteina, kao i po raznovrsnim načinama pripreme, jaja su takođe i izvor holina. Bilo da izaberete kuvana jaja, kajganu ili neku drugu varijantu, odradiće svoj posao kada je u pitanju priprema dobre memorije i inteligencije za ostatak dana.

Dimljeni losos

Iako se riba najčešće ne praktikuje za doručak, dimljeni losos biva izuzetak. Ova vrsta ribe jedan je od najzdravijih izvora proteina kog možete uvesti kao doručak. Pored proteina, losos sadrži esencijalne omega-3 masti koje i te kako mogu imati koristi za mozak. Trenutna istraživanja primećuju važnu ulogu koju omega-3 masti igraju u razvoju mozga od dece, kao i to da kod trudnica podstiču mentalni razvoj bebe u stomaku.

Bobičasto voće

Sve bobice su bogate vlaknima, vitaminima, mineralima ali i antioksidantima poznatijim kao – flavanoli. Jedno istraživanje pokazalo je pozitivan uticaj borovnice na pamćenje i koncentraciju kod odraslih ljudi. Bilo da ih konzumirate kao dodatak smutiju, ovsenoj kaši ili uz grčki jogurt, uživajte u ukusnom voću i boljem danu.

Laneno seme

Nedavno istraživanje pokazalo je da unos lanenog semena može podstaći neuroprotektivne efekte i prostornu memoriju. Iako vrste omega-3 masti koje se nalaze u ribi imaju jače dejstvo, istraživanja su pokazala da su svi oblici omega-3 masti korisni za mozak. Laneno seme je odličan dodatak smutiju, ovsenim pahuljicama ili čak mafinima.

Orasi

Istraživanja pokazuju da ishrana koja sadrži orašaste plodove može znatno poboljšati pamćenje i učenje, ali i smanjiti rizik od razvoja blagog kognitivnog oštećenja. Orašasti plodovi se mogu dodati u smuti i ovsene pahuljice, palačinke ili žitarice.

Seme bundeve

Kao i neke od prethodnih namirnica, smemenke bundeve sadrže antioksidante koji štite ćelije tela i mozga od oštećenja. Cink je jedan nutrijent koji se nalazi u semenkama bundeve i visoko je koncentrisan u mozgu, a uključen je i u funkcionisanje mnogih sistema i reakcija u telu, uključujući i nervni sistem. Zapravo, istraživanja su pokazala da nedostatak cinka može biti povezan sa nekim neurološkim stanjima, kao i bolestima mozga.

Izvor: Centarzdraclja.hr
Foto: Ilustracija/Freepik.com

Pogledajte još