KUVARI OTKRIVAJU: Koji sastojak je višak u vašoj kajgani?

Pored žitarica, voća, hleba i raznih namaza, jaja su verovatno jedna od namirnica koju najčešće koristimo za pripremu doručka i večere. Ona se mogu kuvati, pržiti i poširati, a od njih se najčešće prave tvrdo kuvana i rovita jaja, jaja na oko, omlet i kajgana.

Poslednje jelo biće u fokusu ovog teksta, u kome ćemo vam otkriti nekoliko trikova za njegovu pripremu. Kajgana se relativno lako pravi, zbog čega je omiljena i među ljudima koji nisu vešti u kuhinji. Ipak, postoji jedna česta greška koju mnogi prave kada je spremaju, a to je dodavanje popularne namirnice kojoj prema navodima kulinarskih stručnjaka tu nije mesto.

Kao što su mnogi od vas mogli da pretpostave, reč je o mleku. Naime, mnogi ljudi imaju običaj da nakon što umute jaja u njih dodaju ovu tečnost, verujući da će tako popraviti njihov ukus i učiniti ih kremastijim. Prema Robiju Melvinu, čoveku koji piše o kuvanju za magazin "Southern Living", mleko u prženim jajima uradiće samo jednu stvar: zaseniće njihov ukus.

Ako ste pazarili kvalitetna jaja svakako vam ne treba nešto što će pojesti njihov ukus. U slučaju da ipak želite da vaša kajgana bude kremasta, Melvin preporučuje da je pravite na puteru. Njegov savet je i da jaja nikada ne mutite u samom tiganju, već u nekom drugom sudu, iz koga ćete ih sipati u dobro zagrejan tiganj.

Kajgana se po pravilu ne prži dugo, već se nakon najviše minut sklanja sa ringle. Jaja se spatulom ili varjačom mešaju tokom prženja tako da budu potpuno skuvana, ali ne i prepečena. Kada su gotova mogu se posoliti i pobiberiti po ukusu i poslužiti na tanjiru ili tostu.

Izvor: City Magazine
Foto: Ilustracija/Freepik.com

Pogledajte još