"Jat" na tenderu krajem maja

Interesovanje za kupovinu "Jata" pokazalo nekoliko uglednih svetskih kompanija, među kojima su i aviokompanije iz Evropske unije

Generalni direktor "Jat ervejza" Saša Vlaisavljević izjavio je da bi tender za privatizaciju te aviokompanije trebalo da bude raspisan krajem maja ove godine. 

- Interesovanje za kupovinu "Jata" pokazalo je nekoliko uglednih svetskih kompanija, među kojima su i aviokompanije iz Evropske unije - rekao je Vlaisavljević u intervjuu agenciji Beta. 

Generalni direktor "Jata" nije mogao da navede imena tih kompanija, pošto su, kako je istakao, tražile diskreciju u ovoj fazi privatizacije, ali je rekao da ih je bilo pet ili šest. Podsetio je da su ruski "Aeroflot" i islandski "Island er" najavili učešće u privatizaciji srpske nacionalne aviokompanije. Privatizaciju bi trebalo završiti pre primene Sporazuma o otvorenom nebu, koji je Srbija potpisala, ocenio je Vlaisavljević, jer će mogućnost da evropske kompanije koriste srpske aerodrome bez posebnih dozvola povećati konkurenciju i smanjiti vrednost "Jata". 

- Poslovodstvo "Jata" insistira da se tenderskim uslovima obezbedi da kupac bude avioprevoznik koji garantuje opstanak kompanije i ulaganje u novu flotu, odnosno značajan investicioni fond - naveo je on. Novi vlasnik, istakao je Vlaisavljević, trebalo bi da investira od 200 do 400 miliona evra u obnavljenje flote "Jata", koja trenutno ima 16 aviona, starih u proseku 17 godina. Dodao je i da "Jat" duguje Pariskom i Londonskom klubu poverilaca 209 miliona dolara. 

Trenutno je u toku procena vrednosti "Jat ervejza", koja bi trebalo da bude završena za dve do četri sedmice, naveo je, a avioni, zgrade i prava "Jata", prema prvim procenama, vrede do 150 miliona evra. Pored toga, naglasio je, "Jat" poseduje imovinu vrednu preko 20 miliona dolara u Hrvatskoj, makedonski "Mat" mu duguje oko 10 miliona dolara, postoji i dug aviokompanije "Sosoliso" iz Nigerije za iznajmljivanje aviona, što bi sve trebalo uračunati u vrednost kompanije. 

- Višemilionsku vrednost imaju i aerodromski slotovi, odnosno dozvoljeno vreme sletanja i poletanja aviona na aerodromima u svetu, među kojima je i londonski "Hitrou“ - istakao je Vlaisavljević. Poslovodstvo "Jata", i pored priprema za privatizaciju, rekao je, radi na realizaciji poslovnog plana kompanije za 2008. godinu, koji predviđa povećanje broja prevezenih putnika sa 1,3 na 1,5 miliona i da se zadrži udeo na srpskom tržištu veći od 50 odsto.

("Pregled")

Pogledajte još

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.