MISLILA SAM DA NIKADA NEĆU RODITI DETE: Marina Tadić mesecima bila u veštački izazvanom klimaksu zbog endometrioze

Endometrioza je ginekološki problem sa kojim se danas susreće nemali broj žena. Kako dolazi do ovog poremećaja, koliko je ovo stanje opasno za "RTS ordinaciju" otkrila je pevačica Marina Tadić.

Bolne menstruacije, bolni seksualni odnosi, problemi sa začećem, samo su neki od simptoma na koje se pacijentkinje koje imaju endometriozu najčešće žale. Svi ovi simptomi ne moraju podrazumevati endometriozu, zbog čega ginekolozi savetuju redovne preglede kao jedini način da se ovo stanje blagovremeno otkrije.

Pevačica je otkrila 2015. godine, tokom redovnog ginekološkog pregleda, da na jajniku ima promene koje upućuju na endometriozu.

- Bila sam kod ginekologa na pregledu u januaru, a u decembru kada sam došla on je rekao da imam endometriozu. Moji ciklusi jesu bolni, ali nisam imala simptome endometrioze - navodi pevačica i pojašnjava da je oduvek imala bolne menstrulane cikluse i dodaje da je tada od lekara saznala da se endometrioza brzo širi i da se može desiti da ode na pluća, pa čak i na mozak. Tada je odlučila da čuje mišljenje i drugih lekara.

- Potražila sam mišljenje još dva doktora. Jedan doktor je bio za injekcije, drugi je rekao da će se to smanjiti, a raslo je. Zato sam se odlučila za svog doktora i operisana sam 2015. godine - navodi Marina.

Tadićeva je otkrila i kako je izgledao proces lečenja.

- Verujem doktoru Nenadu Dimitrijeviću, kada mi je on rekao da to treba da uradimo, nisam imala nikakvu dilemu. Operacija je bila u totalnoj anesteziji, posle su mi ispričali kako izgleda operacija. Oni vas okreću i vi visite, baš je katastrofalno - bila je iskrena pevačica.

Posle operacije sledi uvođenje u veštački izazvan klimaks ili trudnoća.

- Posle toga vam lekari savetuju da zatrudnite. Mnoge devojke u tom trenutku nemaju partnera. Onda postoji druga faza lečenja koju sam ja imala, a to je uvođenje u veštački klimaks. Devet meseci primate injekcije, svaki mesec, isti dan i u isto vreme prima se injekcija koja sprečava cikluse. Devet meseci nisam imala ciklus, držali su me u veštačkom klimaksu da se ciste ne bi povratile. To je bila 2016. godina, a svoju ćerku sam rodila 2020. godine. Normalno sam zatrudnela prirodnim putem i porodila sam se na carski rez.

Marina je otkrila kako se osećala nakon intervencije.

- Probudite se i u tom trenutku volite ceo svet, posle petnaest minuta krenete da se znojite, posle četrdeset pet minuta biste nekog ubili. Onda vam je hladno, pa vam je vruće, onda krene neka nesnosna nervoza, pa se onda umirite, tako vam je narednih šest do devet meseci - podelila je svoje iskustvo pevačica i dodala:

- Kao žena sam bila slomljena. U jednom trenutku sam se oprostila da neću imati decu i odlučila sam da se posvetim karijeri, ali sve se to uredi kad treba i kad dođe vreme. Nisam imala nikakvih problema da zatrudnim, kad sam poželela tad sam i zatrudnela - rekla je Marina i dodala:

- Imala sam oduvek bolne cikluse. Bolni ciklusi su prestali kada sam se porodila. Mesecima pre otkrivanja endometrioze nisam imala obilan ciklus, za ceo dan dve do tri kapi. Tek kad sam se porodila shvatila sam kako izgleda ciklus kod drugih žena.

Izvor: RTS
Foto: marinatadic_official/Instagram

Pogledajte još