SMETAO JOJ DOK JE TELEFONIRALA: Pacijent u Australiji preminuo nakon što je medicinska sestra isključila aparat koji prati rad srca

Pacijent (85) je preminuo nakon što je medicinska sestra isključila njegov srčani monitor, kako bi "na miru" pričala sa porodicom preko Fejs tajma.

Džeraldin Lumbo Dizon je 29. jula 2021. radila noćnu smenu u privatnoj bolnici Nepean u Kingsvudu, u Sidneju, kada je primila poziv od rođaka i isključila zvuk na monitoru.

Građanski i administrativni žalbeni sud Novog Južnog Velsa takođe je utvrdio da je propustila da upozori lekare na nepravilan srčani ritam pacijenta nekoliko trenutaka pre incidenta.

Na ročištu, medicinska sestra je proglašena krivom za nedolično profesionalno ponašanje i nedovoljno profesionalno ponašanje.

Utvrđeno je i da Dizon nije uspela da obezbedi lečenje pacijentu koji je imao bubrežnu i srčanu insuficijenciju, dok je bila na pozivu.

Nakon njene smene, lekari su ostali zbunjeni njegovim narušenim zdravljem jer nije uspela da ponovo uključi monitor.

U svojoj završnoj odluci, Tribunal je presudio:

- U 7:07 ujutro 30. jula 2021. godine, srčani monitor je pokazao da pacijent A ima bradikardiju (sporo otkucaje srca). Nega i medicinsko osoblje nisu mogli da čuju alarm jer su zvučnici telemetrijskog alarma i dalje bili isključeni.

Dizon je tvrdila da je isključila zvuk jer je zbunjivao druge pacijente. Rekla je da su ga pomešali sa zvonom na vratima.

Takođe je trebalo da redovno proverava svoje pacijente, ali su nadzorne kamere otkrile da je to uradila samo jednom tokom smene od 10 sati.

Utvrđeno je da je razgovarala sa svojom porodicom 15 minuta pre nego što je srce pacijenta počelo da usporava, a da je ukupno bila na telefonu 66 minuta.

Tvrdila je da proverava svoju porodicu na Filipinima i rekla je da nije obavestila drugo osoblje jer nije bila "dobra u čitanju EKG-a".

Izvor: Nova.rs
Foto: Ilustracija/Freepik.com

Pogledajte još