DAR PRIRODE: Koji su zdravstveni benefiti konzumiranja jagoda?

Dolaskom toplijih dana počela je sezona jagoda. One su mnogima omiljena namirnica koja nas, osim ukusom, osvaja i dobrobitima za naše zdravlje.

Prema VebMD-u, redovna konzumacija jagoda ima mnogo prednosti. Naime, vitamini, minerali i antioksidansi u jagodama mogu pružiti važne zdravstvene prednosti.

Na primer, jagode su bogate vitaminom C, vlaknima i polifenolima, antioksidativnim jedinjenjima koja mogu pomoći u sprečavanju razvoja određenih bolesti.

Postoji više razloga zašto treba jesti ovo voće.

Pomažu u sagorevanju nakupljenih masti

Crvena boja jagode sadrži antocijanine koji stimuliraju topljenje nataložene masti. Organizam ih koristi kao gorivo i pomaže pri skidanju masnih naslaga.

Poboljšavaju kratkoročno pamćenje

Već spomenuti antocijanin odgovoran je i za poboljšavanje kratkoročnog pamćenja. Istraživanja su pokazala da se kratkoročno pamćenje može poboljšati za čak 100 odsto u osam nedelja konzumirajući jagode svakog dana.

Imaju malo kalorija

Puno vlakana 100 grama jagoda sadrži samo 33 kalorije i čak 58 mg vitamina C što je 98 odsto dnevnih potreba. Jagode su prepune vlakana, a spoj nitrata u jagodama potiče protok krvi i kiseonika u telu pa će ubrzati metabolizam i pomoći u mršavljenju.

Imaju anti-ageing efekt

Vitamin C koji se nalazi u jagodama potreban je za proizvodnju kolagena koji koži daje elastičnost. Sadrže i elagičnu kiselinu koja sprečava uništavanje kolagena i upale u ćelijama kože, dva najveća neprijatelja mladog lica koji stvaraju bore.

Ublažavaju upale

Inflamacija ili upala, uobičajena je reakcija tela na stimulanse koji mu ne prijaju, a jagode snižavaju nivoe C-reaktivnog proteina u telu koji ukazuje na upalu. Osobe koje pate od hroničnih upala mogle bi ublažiti simptome jedući jagode.

Pored toga, jagode mogu pružiti i druge zdravstvene beneficije kao što su:

- očuvanje zdravlja srca i krvotoka,
- jačanje imuniteta,
- smanjenje rizika od raka i demencije,
- održavanje zdravlja creva.

Izvor: Index.hr/Danas.rs
Foto: Ilustracija/Freepik.com

Pogledajte još