Referendum u fabrici hartije

ČAČAK, 6. septembra 2011. (Beta) - Samostalni sindikat i Štrajkački odbor privatne fabrike hartije "Božo Tomić" u Čačku odlučili su da se raspiše referendum o raskidu privatizacije te fabrike, izjavio je u utorak predsednik sindikata Miloš Tripković.

On je rekao agenciji Beta da su radnici fabrike, u kojoj je pre pet meseci prekinuta proizvodnja, ogorčceni što je Agencija za privatizaciju produžila rok od 90 dana vlasniku fabrike, bugarskoj firmi "Čestim", da ispuni sve obaveze prema radnicima i dobavljačima.

"Proizvodnja u toj fabrici prekinuta je krajem marta, a zaposleni su u generalnom štrajku od kraja juna i pre isteka roka, koji je Agencija dala vlasniku, će biti odlučivano o uvodjenju stečaja", istakao je Tripković.

Privredni sud u Čačku zakazao je za kraj oktobra ročište kada će odlučiti da li će u fabriku biti uveden stečaj.

Prema podacima Sindikata ukupna dugovanja fabrike su oko 1,3 milijarde dinara, od čega je oko 600 miliona dinara dug fabrike prema drugim firmama koje su takodje u vlasništvu "Čestima". U fabrici je zaposleno oko 280 radnika, koji od kraja marta nisu dobili nijednu platu.

...

Pogledajte još