Manjak prihoda u budžetu bar 23 milijarde

Stamenković je pri predstavljanju novog broja mesečnika "Makroekonomske analize i trendovi" (MAT) kazao da je malo verovatno da će se to desiti i da prihodi neće biti dovoljni da se deficit budžeta zadrži na 132 milijarde dinara.

Stamenković je ocenio da bi rashodi u budžetu mogli biti uvećani sa 12 na 15 milijardi dinara uz dodatno povećanje rashoda od osam milijardi dinara, po osnovu Zakona o fiskalnoj decentralizaciji. Prema njegovim rečima, zvanični statistički podaci pokazuju rast deficita sa 4,1 na 4,5 odsto bruto-društvenog proizvoda i Vlada mora voditi računa da ne poveća rashode.

Urednik MAT Vladimir Vučković kazao je da su rezultati industrijske proizvodnje u letnjim mesecima u Srbiji veoma loši i ukazuju na slabljenje privredne aktivnosti.

"Izvoz stagnira, uvoz se ubrzava, što doprinosi rastu spoljnotrgovinskog deficita. Osnovni razlog usporavanja ukupnog izvoza je pad inostrane tražnje za gvoždjem, čelikom i za obojenim metalima, a najveći doprinos rastu uvoza daju nafta i derivati, mašine i drumska vozila
", kazao je Vučkovičh.

BEOGRAD, 6. septembra 2011. (Beta)

Pogledajte još