MOŽE IZAZVATI OPASNE KOMPLIKACIJE: Nikada nemojte zadržavati kijanje

Ljudi kijaju kako bi uklonili alergene iz nosne šupljine, a zadržavanje kijanja nije bez rizika, upozoravaju stručnjaci.

Naime, kako prenosi "Express", slučajevi krvarenja u mozgu i pucanja bubnih opni naširoko su opisani u medicinskoj literaturi, uglavnom zbog naglog povećanja pritiska tokom izbacivanja vazduha, a svesno zadržavanje kijanja može povećati rizik od tri opasne komplikacije.

Tokom kijanja telo doživljava nagli porast pritiska u sinusima, nosnoj šupljini i grlu. Zadržavanje respiratornog refleksa, međutim, uzrokuje dalji porast ovog pritiska dovodeći krvne sudove u opasnost. Prema dr Stjuartu Sandersu, lekaru u Londonskoj ordinaciji opšte prakse, kijanje može biti toliko snažno da izazove puknuće moždane aneurizme.

Aneurizma bi mogla da pukne ako arterijski krvni pritisak poraste i prouzrokuje krvarenje koje oštećuje mozak. Na pitanje zbog čega je zadržavanje kijanja opasno, dr Sanders naveo je tri razloga.

- Prvo, kao što je gore opisano, zadržavanje kijanja može prouzrokovati nagli porast krvnog pritiska s mogućim negativnim posledicama - objasnio je doktor i dodao:

- Drugo, kako pritisak vazduha u zadnjem delu nosa raste kada se kijanje zadržava, postoji rizik od guranja sluzi i infekcije u srednje uho. To bi moglo izazvati akutnu gluvoću, infekciju ili čak pucanje bubne opne u ekstremnim okolnostima.

Kao treći razlog za izbegavanje zadržavanja kijanja, lekar navodi rizik od akutnog sinusitisa. To se može dogoditi ako povećanje pritiska tera infekciju u paranazalne sinuse što može dovesti do ovog zdravstvenog stanja.

Izvor: Index.hr
Foto: Ilustracija/Freepik.com

Pogledajte još