Željko Stašević: Kada radite u visokih pet zvezdica, onda ste mnogo otporniji na podizanje cena i inflaciju

Željko Stašević, menadžer hotela "Kempinski Palace" u Portorožu, na panelu konferencije "Summer 2023" rekao je, u osvrtanju na trenutnu inflaciju, da postoji razlika između hotela od pet zvezdica i drugih, kao i da je jedna od njih uticaj te krize i inflacije na poslovanje.

- Kada radite u visokih pet zvezdica, onda ste, naravno, mnogo otporniji na podizanje cena, na inflaciju, na tako neke stvari koje su, nažalost, mnogo uticajnije na hotele i biznise koje privlače srednju ili nižu klasu. Takođe, kada ste deo jednoga brenda koji je već izgrađen, 125 godina smo proslavili prošle godine, onda je bolja i lakša pozicija - rekao je on.

Ipak, kako kaže, to nije znak za opuštanje jer je ovo industrija koja zahteva fokus.

- Naravno, to ne sme da vas učini nezainteresovanim, morate da budete fokusirani. Jer ako ste nezainteresovani i suviše verujete u sebe, onda može da dođe i do grešaka - dodao je.

Za ovu vrstu biznisa od inflacije veći je problem da li su tržišta otvorena ili zatvorena.

- Na naš biznis mnogo više utiče to da li se tržišta otvaraju ili zatvaraju. Kao što recimo prošle i pretprošle godine Amerika 'nije putovala' i to se oseti. A, recimo, prošle godine prestala je 'da putuje' Rusija ka ovim delovima, a prestala je 'da putuje' i Ukrajina u velikoj većini i to se, naravno, oseti, To su moćna tržišta sa ogromnim brojem klijenata koji vole da odsedaju u najluksuznijim mestima u Evropi i svetu - kaže Stašević.

Inflacija nije uticala na obim posla, koji je bio u porastu, ali se zato osetila u slučaju profita.

"Mi smo povećali obim, mi smo povećali promet, ali nismo uspeli adekvatno, u odnosu na promet, da povećamo i profite u toj meri", istakao je.

Celu konferenciju možete pogledati OVDE.

Foto: Promo

Pogledajte još