KINESKI STUDENTI GLEDAJU SRPSKE FILMOVE: Od Makavejeva do Južnog vetra i Dare

Film "Dara iz Jasenovca" Predraga Gage Antonijevića biće prikazan na 13 univerziteta u isto toliko provincija u Kini u okviru programa "Živo nasleđe - Festival srpskog filma" koji organizuju Filmski centar Srbije i Udruženje za razmenu obrazovanja između Kine i Srbije.

Od 8. maja do kraja semestra na kineskim univerzitetima biće prikazano pet ostvarenja iz šezdesetih i sedamdesetih godina prošlog veka, devet iz novije domaće produkcije, kao i jedan inostrani animirani film realizovan u Srbiji, saopštio je Filmski centar Srbije.

Na festivalu će biti prikazani filmovi "Nevinost bez zaštite" Dušana Makavejeva, "Dvoje" Aleksandra Petrovića, "Devojka" Mladomira Puriše Đorđevića, "Povratak" Živojina Pavlovića, "Praznik" Đorđa Kadijevića, "Južni vetar" Miloša Avramovića, "Realna priča" Gordana Kičića i "Dara iz Jasenovca" Predraga Gage Antonijevića.

Biće prikazani i "Otac" Srdana Golubovića, "Strahinja Banović" Stefana Arsenijevića, "Srećan Božić, Ji Vu" Mladena Kovačevića, "Zašto je Dragan napravio orkestar" Nikole Spasića, "Pucnji u Marseju" Gordana Matića i animirani film "Princ mora".

Izvor: srna.rs, n1info.rs
Foto: Ilustracija/Pixabay

Pogledajte još