DOGOVORENA SARADNJA: Jugoslovensko dramsko pozorište i Unija teatara Evrope spremaju nove projekte

Nova Skupština Unije teatara Evrope (UTE) održana je pre nekoliko dana u Solunu, a na sastanku borda, kojem je kao njegov član prisustvovala direktorka Jugoslovenskog dramskog pozorišta (JDP) Tamara Vučković Manojlović, najavljeni su novi projekti i proširenje saradnje unutar mreže najznačajnijih pozorišnih kuća Evrope.

Kako je objavio JDP, domaćin visokog skupa koji je okupio direktore i umetničke direktore najznačajnijih evropskih teatara iz Italije, Poljske, Portugala, Izraela, Mađarske, Luksemburga, Rumunije, Bugarske...bio je Nacionalni teatar Severne Grčke iz Soluna.

Posle uspešne saradnje članica Unije u projektu "Katastrofa", u okviru kojeg je JDP realizovao predstavu "Vatre" u režiji Karme Portačeli, koprodukciju sa Nacionalnim teatrom Katalonije iz Barselone (premijerno smo je gledali početkom februara ove godine), na skupštini u Solunu planirane su nove saradnje i koprodukcije.

Direktorka JDP dogovorila je razmenu predstava sa Nacionalnim teatrom Severne Grčke iz Soluna, gostovanje u Nacionalnom teatru Luksemburga do kraja ove godine, kao i razmenu predstava sa Nacionalnim teatrom iz Porta (Portugal), koja je planirana za 2024. godinu.

Tamara Vučković Manojlović srela se i sa predstavnicima Dimitria festivala iz Soluna, koji su u ovogodišnju selekciju uvrstili predstavu "Tit Andronik", u režiji Andraša Urbana, premijerno izvedenu na Velikoj sceni JDP "Ljuba Tadić" krajem decembra prošle godine.

Festival Dimitria organizuje Direktorat za kulturu grada Soluna, a održava se u oktobru.

Kako je istaknuto na Skupštini UTE, u novembru se očekuje novi festival u organizaciji Unije teatara Evrope, koji će se održati u Temišvaru, ovogodišnjoj Evropskoj prestonici kulture.

Jedan od rezultata ovog sastanka je i prijem Slovenskog narodnog gledališča Drama iz Ljubljane u članstvo UTE, posle glasanja njenih predstavnika koje je takođe organizovano na solunskoj skupštini.

Podsećanja radi, JDP je 2006. primljeno u Uniju teatara Evrope, mrežu najznačajnijih pozorišnih kuća Evrope, i do sada je bilo jedino pozorište iz regiona u ovoj organizaciji.

Novembra 2014. JDP i grad Beograd određeni su za jedno od sedišta UTE, a juna prošle godine direktorka Tamara Vučković Manojlović izabrana je za člana njenog borda.

Izvor: danas.rs
Foto: Ilustracija/Pixabay

Pogledajte još