Protiv agencija podneto 79 tužbi

U toku 2007. godine YUTA je dobila ukupno 136 reklamacija na realizaciju turističkih aranžmana 42 članice ovog udruženja, što je broj koji se izražava u promilima, dok je evropski prosek podnetih prigovora putnika od tri do pet odsto ukupno realizovanih turističkih aranžmana. 

Ovo je dokaz visokog kvaliteta realizovanih programa putovanja i dužne pažnje prema putnicima članica Nacionalne asocijacije turističkih agencija (YUTA). Kako saopštava ovo udruženje, najveći broj dostavljenih prigovora agencijama u roku od osam dana nakon završenog putovanja, rešen je mirnim putem između putnika i organizatora turističkog putovanja, a u skladu s odredbama Zakona o turizmu i Opštim uslovima putovanja. U 79 slučajeva putnici nisu bili zadovoljni odgovorom agenije, zbog čega su, u skladu s Pravilnikom o arbitraži YUTA, podneli tužbu za pokretanje arbitražnog postupka. U 2007. godini Arbitražni sud YUTA održao je ukupno 12 sednica. Na osnovu 79 tužbi pokrenutih od putnika donete su sledeće presude: dve tužbe su usvojene u celosti, 37 tužbi je delimično usvojeno, 20 tužbi je rešeno na arbitraži po osnovu poravnanja, 18 tužbi je odbijeno kao neosnovano, dok su dve tužbe povučene. 

Najčešći prigovori odnosili su se na: neadekvatan smeštaj i neadekvatnu promenu smeštajnog objekta, lošu ishranu, nedostupnost predstavnika agencije na destinaciji, nedovoljnu informisanost putnika prilikom zaključenja ugovora o putovanju, kao i neadekvatno informisanje putnika od subagenata. YUTA je za 2007. godinu dodelila i priznanja najuspešnijoj turističkoj agenciji, hotelu i autobuskom prevozniku u našoj zemlji. Priznanja su dobili agencija "Argus Tours", hotel "Hyatt Regency" i Autobusko preduzeće "Lasta", svi iz Beograda. 

- Ovo je jedinstveno priznanje u našoj zemlji, jer o dobitnicima priznanja odlučuju isključivo glasovi turista - reči su direktora YUTA Radisava Stankovića. Po prvi put YUTA je dodelila i priznanja "Biznis partner − YUTA kvalitet plus" koje su dobili Slobodan Mićić, predsednik tursitičke agencije "Kon tiki", i ambasada Grčke u Beogradu.

("Pregled")

Pogledajte još