ISTRAŽIVANJE POKAZALO: Žene koje imaju dijabetes u većem riziku od razvoja srčanih bolesti

Prema novoj studiji, žene sa dijabetesom tipa 2 imaju veću verovatnoću da će razviti kardiovaskularne komplikacije od muškaraca sa istim stanjem.

Nalazi studije koji su nedavno predstavljeni na Diabetes UK Professional Conferenceu (DUKPC), kako prenosi globalna dijabetičarska zajednica diabetes.co.uk, kažu da žene s dijabetesom ovog tipa imaju čak 20 odsto veći rizik od razvoja srčanih komplikacija u poređenju sa onima koji ga nemaju.

Među nekoliko komplikacija koje se mogu primetiti kod onih koji imaju dijabetes, čini se da su kardiovaskularne bolesti najčešće i najopasnije po život.

- U poređenju sa muškarcima istih godina, žene sa dijabetesom imaju dvostruko veći rizik od srčanih bolesti. One takođe imaju veću verovatnoću da će ranije doživeti srčani udar, i to onaj smrtonosni - objašnjavaju autori pomenute studije.

Žene koje su imale dijabetes tip 2 takođe su imale veću verovatnoću da će biti gojazne, hipertenzivne i imati visok holesterol u poređenju sa muškarcima s dijabetesom tipa 2, pokazalo je istraživanje.

Takođe je utvrđeno da žene s dijabetesom obično imaju veću telesnu težinu od muškaraca koji imaju isto stanje i istih su godina.

- Istraživanje nam je pokazalo da su u proseku žene bile 24 kilograma teže od muškaraca ako im je u mladosti dijagnostikovan dijabetes tipa 2 - navedeno je u profesionalnom izveštaju profesora i lekara Martina Rutera.

Izvor: Index.hr
Foto: Ilustracija/Freepik.com

Pogledajte još