Porasla robna razmena sa Italijom

BEOGRAD, 7. septembra 2011. (Beta) - Italija je najznačajniji spoljnotrovinski parner Srbije, a robna razmena u prvih sedam meseci 2011. godine bila je 1,765 milijardi dolara ili za 23,2 odsto veća nego u istom periodu prošle godine, rečeno je agenciji Beta u Privrednoj komori Srbije (PKS).

Prema procenama PKS-a, robna razmena Srbije i Italije do kraja 2011. godine mogla bi da bude tri milijarde dolara. Iz Srbije je u prvih sedam meseci ove godine u Italiju izvezeno robe u vrednosti od 824,7 miliona dolara, dok je uvoz iz Italije bio 940,3 miliona dolara.

U periodu januar-jul 2011. godine pokrivenost uvoza izvozom, bila je 87,7 odsto što je za 12,8 odsto više nego u istom periodu prošle godine.

U strukturi izvoza na italijansko tržište u prvih sedam meseci ove godine dominiraju doradni poslovi u industriji odeće i obuće, obojeni metali, proizvodi crne metalurgije, drvne industrije, kao spoljne gume, sirove govedje kože i poljoprivredno-prehrambeni proizvodi (pečurke, šećer, rezanci šećerne repe i sveže i zamrznuto voće i povrće).

...

Pogledajte još