Koliko je deci u Srbiji dostupna zdravstvena zaštita?

Čad i Somalija su najgore zemlje u kojima se jedno dete može razboleti, a Švajcarska i Finska najbolje, tvrdi globalna neprofitna organizacija Save the Children. Srbija je na na 55. mestu liste od 161 zemlje.

Novi indeks dostupnosti zdravstvene zaštite, koji je objavila organizacija Save the Children, merio je broj zdravstvenih radnika u pojedinačnim zemljama, te njihov uticaj i broj pacijenata kojima su oni dostupni. U ocene su ulazili i podaci o procentu dece kojima je dostupna redovna vakcinacija, kao i o broju majki kojima je dostupna hitna medicinska nega prilikom porođaja, prenosi sajt Bol.rs.

Ispostavilo se da je najgora država u kojoj se jedno dete može razboleti Čad, a zatim slede Somalija, Laos, Etiopija, Nigerija i druge nerazvijene, uglavnom afričke i azijske zemlje. Najbolja okruženja u kojem bolesna deca mogu dobiti zdravstvenu negu su Švajcarska, Finska, Irska, Norveška i Belorusija. Rusija je na 11, Amerika na 15. mestu, a pomalo iznenađujuće može da zvuči činjenica da je Kuba na visokoj 8. poziciji.

Srbija je na 55. mestu ovog indeksa. Od zemalja iz okruženja, ispred Srbije su Crna Gora (51), Makedonija (44), Bugarska (39), Hrvatska (36) i Slovenija (22). U ravni sa nama je Rumunija (ima isti broj indeksnih poena), a iza su Albanija (58) i BiH (63). Kompletnu listu možete pogledati ovde.

Džastin Forsit, vodeći čovek organizacije Save the Children, uznemiren je ovakvim rezultatima. „Opstanak jednog deteta zavisi od toga gde je ono rođeno za zemaljskoj kugli. Nijedna majka ne sme da gleda kako se njeno dete razboljeva i umire, samo zato što nema nikoga obučenog da mu pomogne“, rekao je on. Svetski lideri moraju da se suprtostave nedostatku zdravstvenih radnika, apeluje organizacija Save the Children.