MUZEJI ZA 10: Ove godine u više od 60 gradova Srbije

U više od 60 gradova u Srbiji od 15. do 19. maja bice održana Manifestacija "Muzeji za 10" tokom koje će biti organizovane izložbe i brojni sadržaji za decu i odrasle.

Reč je o nacionalnoj muzejskoj inicijativi, najvećoj u Srbiji i jedinstvenoj u Evropi koja se ove godine održava deveti put pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i informisanja Srbije. Koordinira je Nacionalni komitet Međunarodnog saveta muzeja – ICOM Srbija.

Vše od 110 učesnika će na brojnim lokacijama pripremati raznovrsne sadržaje, a ulaz će tokom manifestacije biti besplatan.

Osim izložbi, od kojih se mnoge mogu videti samo tih dana, posetioci će biti u prilici da se uključe i u dodatne programe kao što su autorska i stručna vođenja, interaktivnih radionica za decu i odrasle, predavanja, projekcija filmova, predstava i performansa, promocija knjiga i drugih aktivnosti.

Ovogodišnja tema "Muzeji, održivost i blagostanje", proistekla je iz teme Međunarodnog dana muzeja koji se obeležava 18. maja.

Muzeji su ključni faktori koji doprinose dobrobiti i održivom razvoju naših zajednica.

Kao institucije od poverenja i važni činioci u našem zajedničkom društvenom tkivu, one su na jedinstvenoj poziciji da podstaknu pozitivne promene. Postoji mnogo načina na koje muzeji mogu doprineti postizanju ciljeva održivog razvoja od podrške klimatskim akcijama i negovanja inkluzivnosti, do suočavanja sa socijalnom izolacijom i poboljšanja mentalnog zdravlja.

Izvor: n1info.rs
Foto: Ilustracija/Pixabay

Pogledajte još