Beo Beograd

U Kući Đure Jakšića nesvakidašnja izložba s inspirativnom temom. Od povoda, preko ideje, do koncepcije, i realizacije... Od grada koji volimo, preko umetnosti kojom se bavimo, do belog Beograda.

I dok sam, tog kišovitog utorka, 15. aprila, dolazio na izložbu, setih se da usput malo slušam muziku sa MP3. Upravo sam snimio neke evergrin pesme: Devojko mala, pesmo moga grada, što si mi dala srce puno sna... Pa onda malo: I mada znam, nisi tu, čekam kao u snu, mislim, negde u daljini čućeš ti te kišne kapi na oknima, zadnje suze dve, u očima zaboravljeni sni...

Izložbu su otvorile Zorica Đermanov, kustos galerije "Singidunum" i Mirjana Božidarević, predsednica opštine Stari grad.

"ULUPUDS je izložbu 'Beo Beograd' koncipirao s idejom da na kvalitetan, savremen i komunikativan način prezentuje ostvarenja svojih članova koji se bave temom Beograda, ali i sve traženijim predmetom primenjene umetnosti i dizajna - suvenirom. Suvenir može biti crtež, slika, grafika, grafički dizajn, skulptura, keramika... a umetnici su odgovorili na zadatu temu, svako na svoj način i iz svog ugla; ipak, bela preovlađuje, jer želja je da Beograd bude stvarno beo kao neke od belina na radovima koje možemo videti ovde na ovoj izložbi", rekla je Zorica Đermanov.

"Skupština opštine Stari grad podržava projekte ovog velikog i značajnog udruženja, čiji stvaraoci u najrazličitijim oblastima primenjene umetnosti i dizajna mogu odgovoriti na sve veće i sve prisutnije izazove kada je u pitanju želja da se Beograd, ali i njegova centralna opština predstave sve većem broju turista, poslovnih partnera, sportista, umetnika", rekla je Mirjana Božidarević.

Zašto Beograd nema svoj suvenir, i posle velikog broja bezuspešnih pokušaja? Pada mi na pamet samo jedan i jedini, moguć i svemoguć odgovor - zato što je Beograd sam po sebi suvenir! Pri tom, nepravilno je reći: zato što, a i kako može ceo, veliki, glavni grad da bude jedan suvenir? E pa, kod Beograđana može, a kod Beograđanki i da ne spominjemo. A kod umetnika? A šta sad? Pa, ništa. 

Dođite na izložbu, koja će trajati do kraja maja, i koja će u međuvremenu biti proširena i obogaćena. Ideja je da preraste u tradicionalnu, godišnju, zbog velikog interesovanja za temu kojom se bavi. I da, izložba je prodajnog karaktera.

I opet, samo malo, Đorđe Marjanović: On ima čudesnu moć da svetlom ispuni noć, belinom osmeha svog razgoni tugu. On ljubav svakome da i vrata otvara sva, ko stari voljeni drug uvek je on...

Prošetajte Beogradom. Prošetajte Skadarlijom. Kao što je šetao veliki srpski slikar, pesnik, pripovedač, dramski pisac, učitelj i boem Đura Jakšić. Beo Beograd koji je Đura toliko voleo doći će, ako već nije, polako i u vaša srca. 

Beograd je grad koji se da voleti...

Tekst: Dragan Kljajić
Foto: Marko Risović

Pogledajte još