OSTACI "MOSTA" ROMITO POSTOJE I DANAS: Otkrivena misterija pejzaža na Leonardovoj slici "Mona Liza"

Most "Romito" u mestu Laterina u provinciji Areco u regiji Toskana identifikovan je posle više od 500 godina na remek delu Leonarda da Vinčija, snimanjem pomoću drona, kao most kojeg je slavni autor naslikao u pejzažu na čuvenoj slici "Mona Liza".

Dokumenta koje je ispisao Leonardo da Vinči, stare fotografije i poređenje sa sada snimljenim ostacima omogućili su da se pouzdano identifikuje most, nakon prethodnih tvrdnji i teza oko druga dva mosta ("Bobio" u provinciji Pjaćenca i "Buriano" u provinciji Areco). Reč je upravo o ovom sada otkrivenom zahvaljujući novim tehnikama snimanja i objekata i terena u saradnji sa kulturnim udruženjem "La Roka" iz Laterine i njihovom entuzijazmu da se stigne do istine realnim dokazima.

Reč je o etrursko-rimskom mostu "Romito" ili "Ponte di Vale", objašnjava istoričar koji je koordinirao istraživanje, Silvano Vinćeti, koji je i predsednik Nacionalnog komiteta za vrednovanje istorijskih, kulturnih i ekoloških dobara.

Most se nalazi u opštini Laterina u provinciji Areco, trenutno je od mosta ostao samo jedan luk ali je u periodu između 1501. i 1503. godine most bio u funkciji i veoma prometan što potvrđuje dokument o stanju artefakta u imanjima porodice Mediči, pronađen u Državnom arhivu u Firenci.

Leonardo je upravo u to vreme boravio u Val d' Arnu, najpre u službi Ćezare Bordžije (kneževina u centralnoj Italiji) a potom u službi barjaktara Firentinske Republike Pjera Soderinija. Most "Romito" imao je četiri luka, oslonjen na dve litice, bio je deo sporednog puta između Areca, Fjezole i Firence. Istoričar podvlači da postoji više sličnosti koje su sada utvrđene, između mosta "Romito" na slici i onog dela koji je opstao kao i ona morfologije reke Arno na tom delu teritorije i onoga što je Leonardo prikazao u pejzažu levo od lika plemkinje na čuvenoj slici.

Ove podudarnosti su se pokazale zahvaljujući istovremenom snimanju sa dva drona što je omogućilo da se istaknu dve litice na levoj i desnoj strani mosta "Romito" i vijugavi tok reke Arno kao što je prikazano i na Leonardovoj slici. Analiza slika snimljenih dronom i istorijskih dokumenata omogućila je da se sa velikom verovatnoćom identifikuje pejzaž naslikan u donjem levom delu "Mona Lize". Kompleks litica i tzv. zemljanih piramida, visokih stena, u gornjoj oblasti Val d' Arno bila je Leonardova inspiracija, a neki njegovi crteži iz perioda između 1506. i 1510. godine od fundamentalnog su značaja za potvrdu identičnosti pejzaža.

Izvor: Novosti Online
Foto: Ilustracija/Unsplash.com

Pogledajte još