Radojkino kolo u Globoderu

KRUŠEVAC, 8. septembra 2011. (Beta) – U selu Globoder kod Kruševca, rodnom mestu čuvene muzičke umetnice, harmonikašice i kompozitorke Radojke Živković, u četvrtak će početi dvodnevna manifestacija “Radojkino kolo”.

Druga po redu manifestacija posvećena Radojki i Tinetu Živkoviću koji i danas važe za neprevazidjeni harmonikaški duo, održaće se u porti Crkve vaznesenja gospodnjeg, a prisustvovaće joj i potomci harmonikaškog para.

Prve večeri će, u kulturnoumetničkom programu sa više od stotinu učesnika, uz Hor “Sveti knez Lazar”, Kulturnoumetničko društvo “Radojkino kolo” i brojne poznate izvodjače narodne muzike, nastupiti i Radojkina unuka, violinistkinja Marija Živković, a za subotu, 10. septembar planirano je takmičenje mladih harmonikaša Srbije, uzrasta od osam do 18 godina.

Radojka Živković, rodjena Tomić, kao najtalentovaniji učenik svoga oca Tihomira Tike Globoderca, karijeru je počela kao osmogodišnja devojčica 1932. godine zvaničnim nastupom u Beogradu, a četiri godine kasnije osvojila je i svoju prvu nagradu na takmičenju harmonikaša u Kragujevcu. Kasnije je, sa suprugom Tinetom, slavu harmonike i srpske izvorne muzike pronela na svojim koncertima širom sveta.

..

Slični članciMore from author

Ostavite komentar

Your email address will not be published.