LJUBAV NIJE DA TI DETE BUDE NESPOSOBNO I RAZMAŽENO: Milan Kalinić oštro kritikovao roditelje i pogrešno vaspitavanje dece

Glumac i voditelj K1 televizije Milan Kalinić poznat je po svojoj direktnosti i stavovima koje iznosi "bez uvijanja" i zbog toga je često "na meti" medija. Kalinić je bio gost svojih kolega Boška Jakovljevića i Aleksandre Jeftanović u emisiji "Kec na jedanaest" najpre kao roditelj, kao otac dvoje dece. Govorio je u svom stilu, otvoreno, o roditeljstvu, o dve strašne tragedije koje su nas pogodile, o njenim uzrocima i načinima da ih prevaziđemo.

- Dešavale su se u ovoj zemlji teške stvari. I masovna ubistva. Dešavale su se i smrti mojih dragih kolega i prijatelja. I uvek sam sebi govorio da život ide dalje, i život je krenuo dalje vrlo brzo, koliko god sam patio i bio tužan, i koliko god da su mi falili. Ali, ja ni danas sebi ne mogu to da kažem i da dozvolim da život ide dalje. Toliko me je sve ovo poremetilo i izmestilo, da život po meni još uvek ne sme da ide dalje. Ne možemo tek tako da pustimo, ovim moramo da se pozabavimo - rekao je Kalinić.

- Otkazao sam tri ili četiri predstave. Sada u četvrtak treba da igram i lomim se. Protivi se tome svaki molekul u mom organizmu.

Poznati glumac i voditelj smatra da je dragoceno što se ovoliko priča o tragedijama, uzrocima i načinima da ih prevaziđemo.

- I treba da se priča. Puno se stvari čulo poslednjih deset dana. Iskreno, možda će zvučati malo sebično, ali o svemu onome o čemu sam ja govorio sada svi pričaju slobodnije i više. Da je važno tradicionalno vaspitanje i vraćanje tih vrednosti. Da treba da se bavimo svojom decom. Naravno da svi grešimo, posao roditelja je ubedljivo najteži posao na svetu. Ako grešimo u mnogo lakšim poslovima, naravno da je dozvoljeno da pogrešimo i u roditeljstvu. To radimo zbog svih tih silnih pravila, zbog toga što se plašimo šta će reći drugi, zbog jurenja za poslom, karijerom, novcem, a mnogi i iz neznanja. Misle da su dobri roditelji, a rade sve pogrešno. Zbog svega toga smo decu počeli potpuno pogrešno da vaspitavamo i da im usađujemo potpuno pogrešne vrednosti - stava je Kalinić.

Kazao je poznati glumac danas da je siguran da sve potiče iz porodice.

- To stalno govorim - sve ide iz porodice i sve druge priče su alibi priče. Ono što se dešava spolja, izvan kuće, nam sve otežava, ali baš zbog toga moramo još više da se bavimo decom. Moraju da znaju veštine da se snađu, da budu pametni. Kako ja vaspitavam svoju decu? Otvoren sam, direktan sam, volim ih mnogo. Pre svega je za decu važno da odrastaju okruženi ljubavlju. To je osnovna stvar. Pridajemo deci manje značaja nego što ga imaju. Možeš i da pogrešiš, ali deca sve vide i znaju. Znaju i da greške koje napraviš kada si strog, kada preteraš, kada ih istučeš a da nisu baš zaslužili, znaju da si to uradio iz ljubavi - rekao je Milan Kalinić u emisiji "Kec na jedanaest".

Kalinić je kazao da i u svom okruženju jasno vidi da se ljudi previše zaštitnički odnose prema deci.

- To je greška. Kada si prema njemu realan, kada ga pustiš da se sam izbori sa problemom, kada si strog, možda nekad i na njegovu štetu namerno strog, ti to dete pripremaš da bude čovek i da se nosi sa svim problemima, a ne da bude nesposoban. To je za mene prava ljubav, kada ti dete izraste u osobu spremnu za život, kada ništa ne može da ga poremeti. Ljubav nije da ti dete bude nesposobno i razmaženo. U našoj kući razgovor je ključan. Pričamo Sandra i ja sa decom. Mi nismo drugari, mi smo tata i mama, ali deca moraju da imaju poverenja u nas i da budu opušteni sve da nam kažu. O svemu razgovaramo, najotvorenije. Ne plaše se i ne stide sve da nam kažu. Mogu da budu u ne znam kakvom društvu, da gledaju svašta, ali ako mi sa njima razgovaramo o svemu - ne može ništa da ih poremeti.

Milan Kalinić kazao je i da je nasilje među nama.

- Moramo da vaspitavamo decu. Sve su ovo posledice odrastanja u okolnostima koje smo imali poslednjih 30 godina. Ne bavimo se decom, ne slušamo ih. Ja o svojoj deci sve znam. 24 sata sam, svake sekunde, upućen u njihove živote. Ono što ne znam i ne treba da znam. Mnogo je teško, treba ti pomoć, a pomoći je sve manje, od škole, preko sportskih klubova, televizije... Ne smemo da krivimo druge. Bio sam u školi svoje dece pre nekoliko dana i razgovarao sam sa nastavnicima. Sekretarica škole mi ispričala, i šokiran sam bio, da je zamolila dva dečaka osmog razreda da joj pomognu i ponesu teške kutije papira u kancelariju. Oni su joj pomogli bez reči, ali kazala mi je da su roditelji zbog toga mogli da je prijave i da bi nadrljala što je "maltretirala decu da nose teške stvari". Zbog toga će mnogi ići linijom manjeg otpora, neće se baviti, već će sve ostaviti porodici. Napolju je Igra prestola, aždaje, zmajevi i ubistva. Spremite svoju decu za to. Da budu pametni, vaspitani, jaki. Glava im je mač, njome treba da se bore.

Glumac i voditelj rekao je da on ne može da zamisli situaciju u kojoj ne bi kod svog deteta prepoznao neki problem.

- Mnogo su nas sva prava i pravila, političke korektnosti na globalnom nivou, dovele do toga da lutamo i da ne znamo da se izborimo. Da idemo iz krajnosti u krajnost. Svako ko je svojoj deci posvetio pažnju može da bude siguran da će ta deca izrasti u ljude. Ta deca ne mogu da budu ni bahata ni bezobrazna. Pustite ih da padnu, da se povrede. Svi smo izgubljeni. I deca, i roditelji, i prosvetni radnici. Ja mojoj deci kažem kada se nađu u problemu sa drugom ili drugaricom da sve urade ali da ne tuže nikada druga. Je l' vaspitavamo decu da budu drukare i tužibabe? Svojoj deci kažem da nikada prvi ništa ne započnu, ali ako se desi problem, da se izbore, da nađu način. Pravimo od dece kukavice. Postajemo društvo nojeva i okretača glava, zabijamo glavu u pesak, i kada se desi ovako nešto strašno - svi smo šokirani - kazao je Kalinić.

Milan je rekao i da "sve ide ka tome da se totalno muško i žensko razdvoje".

- Deca odrastaju u nenormalnim okolnostima. Ja kada sam bio u petom razredu, nije bilo devojčice koju nisam štipnuo. Moj sin je sada u petom razredu, i da štipne neku devojčicu bio bi optužen za seksualno uznemiravanje. A to je dečak od 11 godina, pred pubertetom, kojem hormoni rade - rekao je Kalinić.

Autor: Nadlanu.com/M.M.
Foto: kalinic.milan72/Instagram

Pogledajte još