LIMUNSKA KISELINA I NEGA KOŽE: Šta je citric acid i kako može pomoći u regulisanju akni i pigmentacije?

Glikolna kiselina pojačava sjaj kože sa trenutnim efektom, dok azelainska kiselina dodaje "sredstvo za čišćenje akni" na svoju listu priznanja. Ali šta je sa limunskom kiselinom?

Iako zvuči kao goruća nova nijansa laka za nokte ovog leta, limunska kiselina (citric acid) je zapravo alfa-hidroksi kiselina (AHA) – što može biti od koristi ako ste skloni masnoj koži ili se borite sa mrljama od pigmentacije na obrazima i čelu.

Jedan od razloga zašto je limunska kiselina leti ispod radara, jeste to što postoji više istraživanja o njenim "rođacima", glikolnoj kiselini i mlečnoj kiselini. Ali to ni na koji način ne umanjuje sposobnost ove kiseline da nežno odstranjuje mrtve ćelije kože, otpuši pore ili poboljša opštu čistoću kože.

Šta je citric acid?

U svetu prirode, limunska kiselina je ono što limunu i limeti daje kiselkast, gorak ukus. U formulacijama za negu kože, koristi se za balansiranje pH vrednosti proizvoda kako bi se osiguralo da nisu previše alkalni.

Limunska kiselina je klasifikovana kao alfa-hidroksi kiselina (AHA). To je efikasan piling, sposoban da ukloni gornji sloj mrtvih i umirućih ćelija kože kako bi promovisao glatkiji, ujednačeniji ton kože. Njegova sposobnost da inhibira višak melanina takođe može pomoći u smanjenju hiperpigmentacije.

Koje koristi limunska kiselina ima za kožu?

Kao piling: Limunska kiselina je efikasan hemijski piling u proizvodima kod kuće i u tretmanima u salonima. Kao i kod svih AHA, ona rastvara veze nalik lepku koje drže mrtve ćelije zalepljene za površinu kože. Ali za razliku od glikolne kiseline, ona se sastoji od velikih molekula, koji ne prodiru u kožu tako lako. Dakle, limunska kiselina je slabiji piling, lakše se toleriše od mnogih drugih AHA.

Da bi se poboljšala čvrstoća kože: Zbog svoje sposobnosti da ubrza obnavljanje ćelija kože, limunska kiselina može pomoći u jačanju proizvodnje kolagena, što može pomoći da se koža popuni pružajući strukturu i podršku epidermisu.

Ubija bakterije koje izazivaju akne: Poznato je da limunska kiselina ima antimikrobna svojstva. Kada se koristi u kombinaciji sa drugim sastojcima za smanjenje sebuma, limunska kiselina je dokazano efikasan sastojak protiv akni.

Ima antioksidativna svojstva: Antioksidansi štite kožu od oštećenja usled zagađenja i UV zraka, za koje je dokazano da uzrokuju pigmentaciju.

Koliko često može da se koristi?

Kao i kod svake nege kože, učestalost upotrebe zavisi od koncentracije limunske kiseline, kao i od vrste proizvoda. Uopšteno govoreći, niske koncentracije u nežnim formulama mogu se koristiti svakodnevno, dok serume sa jačim koncentracijama treba koristiti samo jednom ili dva puta nedeljno.

Sa kojim drugim sastojcima limunska kiselina može dobro da funkcioniše?

Dobra vest je da je limunska kiselina dobar dodatak ako već koristite vitamin C ili serum hijaluronske kiseline. Kao izbeljivač kože i antioksidans, vitamin C deluje u tandemu sa limunskom kiselinom kako bi poboljšao izgled pigmentacije i zaštitio od agresora iz okoline.

U međuvremenu, hijaluronska kiselina fino deluje u kombinaciji sa svim sastojcima. Takođe će pomoći da se smanji iritacija ili osetljivost izazvana limunskom kiselinom.

Postoje li sastojci koje treba izbegavati ako koristite limunsku kiselinu?

Limunska kiselina se često kombinuje sa beta hidroksi kiselinama (BHA) kao što je salicilna kiselina. Međutim, ako imate osetljivu kožu, počnite polako i postepeno povećavajte upotrebu. Ako koristite retinoid onda predlažemo oprez - koristite limunsku kiselinu danju i retinoid noću.

Kada je u pitanju piling, važi uobičajeno pravilo: ako već koristite hemijski piling, nemojte ge duplirati jer će to izazvati upalu.

Ima li neželjenih efekata?

Limunska kiselina se generalno dobro podnosi jer je na slabom kraju spektra. Međutim, svaka kiselina može biti iritantna, posebno ako imate osetljivu kožu ili stanja kao što je rozacea. Zato je dobro uraditi patch-test tako što ćete je naneti malo na unutrašnju podlakticu pre nego što je nanesete na lice i, ako dođe do iritacije, prekinite upotrebu.

Limunska kiselina će vas takođe učiniti podložnijim sunčevim UVB i UVA zracima, stoga je upotreba SPF kreme od vitalnog značaja.

Izvor: Harpersbazaar.rs
Foto: Ilustracija/Freepik.com

Pogledajte još