Đoković preko Tipsarevića do polufinala

U trenutku predaje, rezultat je bio 7:6 (7:2), 6:7 (3:7), 6:0, 3:0 za Đokovića.

Bila je to 63. i sigurno najteža pobeda prvog tenisera sveta u ovoj sezoni. Tipsarević je u prva dva seta igrao najbolji tenis u karijeri, pa je čak i Đoković posle meča priznao da je oba trebalo da izgubi.

Uoči vog duela, Tipsarević je najavljivao da će igati maksimalno agresivno, jer je to jedina šansa da pokuša da iznenadi kolegu iz reprezentacije, i to je uradio. Žestoko je napadao svaki, čak i prvi servis Đokovića i habro je izlazio na mrežu, čak i onda kada to nije moglo da se očekuje.

POGLEDAJ VIDEO:
Novak u polufinalu posle predaje Janka

Takva igra zadavala je mnogo problema Đokoviću
, koji je u prva dva seta s velikom mukom uspevao da održava rezultatsku ravnotežu.

Kakav će meč ljubitelji tenisa gledati, moglo je da se nasluti već u prvom gemu, kada je Janko napravio brejk. Đoković je, doduše, uzvratio sa dva brejka i poveo 5:2, što bi bilo dovoljno da dobije set protiv gotovo svakog igrača na svetu, ali Tipsareviću nije padalo na pamet da se preda.

Uspeo je da dobije četiri gema zaredom i povede 6:5, ali ipak nije izdržao psihološki protisak kada je servirao za set. a Đoković je tada po ko zna koji put ove godine pokazao zbog čega je prvi igrač sveta i u 12. gemu je oduzeo Tipsareviću servis, a potom ga je u taj brejku dobio bez problema.

Nesrećni gubitak seta Tipsarevića ni najmanje nije demoralisao i u drugom je krenuo sa još jačim napadima. Za samo petnaestak minuta poveo je 3:0, ali je Đoković ponovo pronašao pravi odgovor. Vratio je brejk i izjednačio na 3:3, a u nastavku su obojica držali svoje servise, pa je odluka ponovo pala u taj brejku, gde je Tipsarević uspeo da se revanšira za poraz u prvom setu.

(old_image)

To je, nažalost, bio kraj meča, jer je Tipsarvić na kraju platio cenu nevetovatnog tempa koji je sam nametnuo. Stradao mu je butni mišić i u trećem setu videlo se da ne servira punom snagom, a više nije mogao ni da trči kao u prva dva seta.

U tim trenucima činilo se da će Tipsarević odmah predati meč, ali je on odlučio da zatraži lekarsku pomoć i da nastavi da igra. Ipak, posle tri gema u četvrtom setu shvatio je da je meč svakako izgubljen i da samo može dodatno da pogorša povredu, pa je predao.

Početkom četvrtog seta Đoković se posle jednog izvanrednog poena uhvatio za nogu i pao, ali se na sreću pokazalo da se ne radi o povredi, već o žulju koji je pukao.

POGLEDAJ VIDEO: I Janko aplaudirao Novaku

Uprkos ovom porazu, Tipsarević ima dosta razloga za zadovoljstvo, jer je prvi put u karijeri igrao u
četvrtfinalu jednog gren slem turnira, što mu je donelo napredak na ATP listi od sedam mesta i od ponedeljka će biti 13. teniser sveta.

Đoković će se za ulazak u finale boriti sa pobednikom duela u kome se kasnije večeras sataju Rodžer Federer i Žo Vilfred Conga.

Đoković i Federer do sada su odigrali 23 meča i švajcarski teniser vodi 14:9, s tim što je u ovoj sezoni rezultat 3:1 za Đokovića. Prvi igrač sveta je protiv Conge igrao devet puta i Francuz vodi 5:4.

FoNet

Pogledajte još