"Goša" ponovo na aukciji

Agencija za privatizaciju ponudiće na aukciji, po drugi put u ovoj godini, preduzeće "Goša − fabrika za proizvodnju alata i mašina" iz Smederevske Palanke. Aukcija je zakazana za 16. maj, a početna cena je 28,8 miliona dinara, dok je minimum investicija koje će morati da uloži novi vlasnik 10,6 miliona dinara. Prethodna prodaja ove fabrike bila je zakazana za 21. mart, po početnoj ceni od 56,15 miliona dinara, ali nije bila uspešna. Sada je početna cena umanjena za 50 odsto, pa se očekuje da fabrika konačno nađe kupca. 

Od značajne imovine, fabrika poseduje zgradu kovačnice, površine 1.918 kvadratnih metara, zgradu mašinske radionice (4.560 kvadratnih metara), aneks mašinske radionice (563) i objekat stare centrale (250 kvadratnih metara). Ukupni poslovni prihodi preduzeća 2006. godine iznosili su 39,6 miliona dinara, a rashodi 79,09 miliona, navedeno je u javnom aukcijskom pozivu, objavljenom na sajtu Agencije za privatizaciju. Najvažniji poslovi preduzeća su izrada alata za kovanje i presovanje, postolja za potrebe viljuškara i podizanje paleta i mašinski obrađene komponente. Privatizacija fabrika iz "Goša" sistema jedna je od najuspešnijih u metalskom kompleksu, pa nisu baš sasvim jasni razlozi zašto nema zainteresovanih za ovo preduzeće. 

Do sada je uspešno prodato nekoliko fabrika, među kojima su i "Goša − fabrika opreme i mašina", "Goša montaža", "Goša štamparija", "Goša − fabrika šinskih vozila", "Goša − fabrika nameštaja", "Goša − fabrika specijalne opreme" i "Goša − 12. oktobar". Fabrika "Goša − FOM", koju je kupio konzorcijum zaposlenih i partner iz Rusije, beleži već zapažene poslovne rezultate, uz više od milijardu dinara ostvarenih prihoda u 2007. godini. Izuzetne poslovne rezultate beleži "Gošina" Fabrika šinskih vozila, čiji je većinski vlasnik grupa "ŽOS − Trnava" iz Slovačke i koja je lane dobila nagradu organizacije koja se bavi podsticanjem izvoza SIEPA, i to kao najbolji izvoznik početnik.

("Pregled")

Pogledajte još