Women in Business, Media & Culture: Studentkinje upoznajte uspešne žene iz kulture

Projekat "Women in Business, Media & Culture" u organizaciji Udruženja "The Best Fest" i kompanije Color Media Communications, posvećen podsticanju ženskog preduzetništva u ovim oblastima podržan od Vlade Republike Srbije, biće održan 20. novembra u hotelu Sheraton u Novom Sadu.

Na jednom mestu naći će se 50 žena koje su uspele u biznisu, medijima i kulturi a sa njima će biti 50 studentkinja koje žele da se po završtetku studija oprobaju u ovoj oblasti: da budu uspešne preduzetnice, da pokrenu svoj blog ili medij, da uspešno prodaju svoje umetničko delo ili organizuju koncert.

Tokom ručka učesnice će sa govornice čuti iskustva nekih od žena sa brilijantnim karijerama u ovim oblastima.

Pozivamo studentkinje, koje žele da jednog dana budu uspešne u ovim oblastima, da se prijave za učešće putem mejla - vanja.communications@gmail.com - i u svojoj prijavi navedu: ime i prezime, godinu rođenja, adresu, fakultet koji pohađaju i posao koji bi volele da rade.

Studentkinje će imati priliku da upoznaju uspešne žene iz oblasti kulture, među kojima će biti:

Jelena Bačić Alimpić rođena je 1969. godine u Novom sadu. Školovala se u Sremskim Karlovcima, u "Karlovačkoj gimnaziji" i na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu, gde je završila studije književnosti. Radila je na JRT mreži, kao novinar i autor dokumentarnih televizijskih emisija u periodu od 1987. do 1993. Devet godina je bila novinar i urednik u sistemu Color Press Group. od 2002. do kraja 2013. radila je kao novinar, urednik i voditelj na TV Pink. Dobitnica je mnogobrojnih nagrada za televizijsko stvaralaštvo u zemlji i regionu. Svoj prvi roman, "Ringišpil", objavila je 2010. godine, koji je postao jedna od najprodavanijih i najčitanijih knjiga u istoriji izdavačke kuće "Laguna". Za proteklih devet godina, napisala je i objavila osam romana i svi su postali bestseleri u Srbiji i regionu, nagrađivani su i bili prvi na listi najčitanijih knjiga u Narodnim bibliotekama Srbije. Prevedeni su na makedonski, slovački, češki, bugarski, turski i francuski jezik. Živi i radi u Novom Sadu kao slobodna umetnica, udata je i majka dvoje dece, Marka i Dunje.

Dr Tijana Palkovljević Bugarski, upravnica Galerije Matice srpske. Istoričar umetnosti i muzejski savetnik sa dugogodišnjim iskustvom u muzejskoj delatnosti. Diplomirala, magistrirala i doktorirala na Filozofskom fakultetu u Beogradu, na Katedri za istoriju umetnosti. Doktorske studije završila je na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Beogradu na Odseku za muzeologiju kod prof. dr Nenada Radića sa disertacijom Galerija Matice srpske – slika kulturnog identiteta posredstvom prezentacije umetničkih dela. Na istraživačkom polju bavi se proučavanjem nacionalne umetnosti 20. veka, zaštite i promocije kulturnog nasleđa i muzeologijom. Od 2001. zaposlena je u Galeriji Matice srpske, a od 2010. godine je na mestu upravnika. Angažovana je na kreiranju programske i izdavačke delatnosti Galerije. Realizovala je brojne izložbe i objavila nekoliko knjiga, kataloga i tekstova u stručnim časopisima. Učestvovala je u radu stručnih skupova i radionica u zemlji i inostranstvu vezanih za oblast muzejskog menadžmenta, marketinga, edukativnih programa. Član je Odeljenja za likovnu umetnost Matice srpske, Upravnog odbora Matice srpske i nacionalnog komiteta ICOM-a (International Committee of Museum) i ICOM SEE. Aktivno učestvuje u radu ICTOP-a (International committee for the training of personel) i Foruma Slovenskih kultura. Predsednik je Upravnog odbora Fondacije „Novi Sad 2021- Evropska prestonica kulture”. Od 2018. godine, član je Saveta premijerke Republike Srbije za kreativne industrije.

Jovanka Višekruna Janković magistar umetnosti, pijanista. Osnivač i direktor ArtLink-a Član Borda Evropske asocijacije festivala Dobitnik Ordena reda umetnosti i književnosti R. Francuske, u rangu viteza Jovanka Višekruna Janković, pijanistkinja iz Beograda, školovala se u Beogradu, magistrirala na Fakultetu muzičke umetnosti i nastavila poslediplomske studije na muzičkoj akademiji Franc List u Budimpešti (Mađarska). Usavršavala se kod istaknutih pedagoga Arbo Valdme, Amadeus Webersinke-e, Jane Coop u okviru međunarodnih majstorskih kurseva i posebno u Banff centru za umetnost u Kanadi u okviru programa Long career development. Nastupala je u Francuskoj, Italiji, Mađarskoj, Crnoj Gori, Grčkoj, Bugarskoj, Makedoniji i Kanadi. Bila je angažovana kao asistent na katedri za klavir Fakulteta muzičke umetnosti u Beogradu od 1998. do 2004. godine i kao ekspert za muziku i koordinator za Balkan u oblasti muzike tokom 2004. godine, od strane Nordijskog saveta ministara. 2004. godine Jovanka Višekruna Janković je osnovala je ArtLink i ustanovila nagradu „ArtLink Najperspektivniji mladi muzički umetnik u Srbiji”, koja je postala i jedan od najprepoznatljivijih priznanja za mlade muzičare. Uz mecenarsku podršku Société Générale Banke Srbija, pokrenula je od 2013. godine je i ArtLink ciklus za mlade talente - program namenjen mladim talentovanim muzičarima kroz koji oni imaju priliku da se usavršavaju i nastupaju. Tokom ovog ciklusa stvoren je i kamerni orkestar ArtLink mladi virtuozi koji je do sada nastupao sa istaknutim umetnicima kao što su Ištvan Vardai i Stefan Milenković i ArtLink festival mladih talenata koji predstavlja zvezde u usponu Evropske muzičke scene. Urednik je 15 CD izdanja najboljih mladih muzičara iz Srbije, u produkciji ArtLink-a. Jovanka Višekruna Janković je predsednica Srpske asocijacije umetničkih festivala od 2014. godine, i član upravnog odbora Evropske asocijacije festivala od 2017. godine. Dobitnica je Ordena reda umetnosti i književnosti R. Francuske, u rangu viteza, od maja 2017. godine, dodeljenog za posebne zasluge na izgradnji muzičke scene za mlade talente u Srbiji, kao i za kulturnu saradnju između Srbije i Francuske.

Milana Kvas vodi Spomen-zbirku Pavla Beljanskog, jedan od najznačajnijih legata u Srbiji i regionu. Magistar je istorije umetnosti. Na sebe je skrenula pažnju izložbama o Savi Šumanoviću, Milu Milunoviću, Petru Lubardi, Milanu Konjoviću. Naučna javnost je posebno ispratila njenu knjigu o Savi Šumanoviću kao slikaru magijskog realizma. Njeno polje interesovanja je nacionalna umetnost 20. veka, naročito period između dva svetska rata i rana postmoderna. Živi na Fruškoj gori, nedaleko od manastira Novo Hopovo. Obožava prirodu, zdravu hranu i duge šetnje kroz šumu. Veruje da žena u isto vreme može da bude uspešna i na poslovnom i na porodičnom planu. Ima četiri ćerke. Voli da kaže: „Sve je stvar ljubavi i organizacije“.

Nakon ručka, učesnice će imati vođenu turu centrom Novog Sada - "Slavne Novosađanke" a nakon nje posetiće i izložbu "Percepcije: Žena po meri društva?" koja je u Galeriji Matice srpske organizovana u saradnji sa British Council-om.

PROGRAM:

11.30 - Polazak autobusa iz Beograda
12.30 - 13.00 - Okupljanje učesnica konferencije, Welcome Drink
13.00 - 15.00 - Ručak sa motivacionim govorima tokom ručka
15.30 - 16.30 - Vođena tura centrom grada - "Slavne Novosađanke"
16.30 - 17.30 - Galerija Matice srpske: Stučno vođenje kroz izložbu "Percepcije: Žena po meri društva?" + Cocktail Party
17.30 - Polazak autobusa za Beograd
18.30 - Dolazak autobusa u Beograd

Detalji programa:

www.color.rs/womenin

Pogledajte još