MEĐUNARODNI DAN DEČJIH LINIJA ZA POMOĆ: Besplatni telefon za svu decu kojoj treba savet

Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja saopštilo je danas da u okviru Centra za zaštitu odojčadi, dece i omladine u Beogradu postoji Nacionalna dečja linija (NADEL) koja je dostupna 24 časa dnevno, preko koje deca mogu dobiti savetodavnu podršku.

Pozivi na broj 116111 besplatni, kao i da zaposleni u toj ustanovi pružaju pomoć deci ukoliko se ona nađu u okolnostima u kojima su im ugrožena prava, ili su u bilo kojoj drugoj situaciji kada osete potrebu za razgovorom sa kompetetnom i poverljivom osobom, navodi se u saopštenju ministarstva povodom 17. maja, Međunarodnog dana dečjih linija za pomoć.

Ministarstvo navoda u okviru NADEL-a postoji i usluga „Savetovanje putem četa“ putem koje je 2022. godine ostvareno 3.625 razgovora, dok je je putem telefona obavljeno 4.846 poziva.

Pored „Dečje linije“ i usluge „Sigurni čet“, koji funkcionišu kao sastavni deo Centra za zaštitu odojčadi, dece i omladine, postoje i telefoni za roditelje i odrasle – „Roditeljski telefon“ i „SOS telefon za žene sa iskustvom nasilja“, dodaje se u saopštenju.

Izvor: Beta
Foto: Ilustracija/Freepik.com

Pogledajte još