RAZBIJANJE MITA O "ČETIRI ZIDA": Koliko gej osoba u Srbiji želi da stupi u brak, a koliko ih je trenutno u vezi?

Čak 86 odsto LGBTIQ+ osoba u Srbiji smatra da je pitanje istopolnog partnerstva za njih najvažnije ili veoma važno, dok 77 odsto njih želi da jednog dana sklopi brak, odnosno istopolnu zajednicu, pokazalo je istraživanje Centra za istraživanje i razvoj drutšva IDEAS.

Istraživanje, objavljeno dan uoči Međunarodnog dana borbe protiv homofobije, transfobije i bifobije, pokazalo je da mogućnost usvajanja dece podržava 90 odsto LGBTIQ+ osoba, dok bi u budućnosti 51 odsto njih volelo da ima decu, što je, kako se navodi, sličan procenat kao i među drugim odraslim osobama koji nemaju decu.

- Stvarni položaj LGBTIQ+ osoba u oblasti privatnog i porodičnog života je u suprotnosti sa mitom o 'četiri zida' kojim se opisuje stav da LGBTIQ+ osobe mogu nesmetano da žive u privatnosti. Sistemsko isključivanje, nizak stepen zaštite, kao i predrasude prema LGBTIQ+ osobama imaju izrazito negativan uticaj na sve segmente života, čineći da LGBTIQ+ osobe praktično nemaju ni jedan segment života u kome mogu da se osećaju prihvaćeno i bezbedno, pa čak ni u okviru svojih porodica - navodi se u saopštenju IDEAS-a.

Oni su pozvali na hitno donošenje zakona koji bi obezbedio prava i zaštitu LGBTIQ+ parova i porodica, i podsetili da je predlog zakonskog rešenja pripremljen prošle godine i usaglašen sa svim nadležnim organima te da ne postoje objektivne prepreke za njegovo usvajanje čime bi se obezbedilo dostojanstvo i sigurnost LGBTIQ+ parova, porodica i dece.

Njihovo istraživanje ukazalo je i na velike regionalne razlike u mogućnostima LGBTIQ+ osoba da uspostave partnerske odnose, ali i u stepenu prihvatanja drugačije seksualne orijentacije i rodnog identiteta dece u njihovim porodicama.

U Srbiji skoro polovina LGBTIQ+ osoba (47 odsto) nema partnera ili partnerku, 40 odsto je u vezi, a 19 odsto živi zajedno. LGBTIQ+ osobe koje žive u južnoj, istočnoj i zapadnoj Srbiji i Šumadiji su u znatno nepovoljnijim uslovima da ostvare partnerske odnose i zajednički život u odnosu na Beograd gde skoro polovina LGBTIQ+ osoba ima partnera ili partnerku.

Ilustracije radi, u Beogradu je 26 odsto njih navelo da živi sa partnerom i partnerkom, u odnosu na 8 odsto u južnoj i istočnoj Srbiji, dok u Šumadiji i zapadnoj Srbiji nijedna osoba nije izjavila da živi sa nekim.

Izvor: Danas Online
Izvor: Ilustracija/Freepik.com

Pogledajte još