SMR mora popraviti ponudu

Ministar ekonomije i regionalnog razvoja Srbije Mlađan Dinkić izjavio je juče da ruska kompanija SMR mora da produži licitacionu garanciju od 10 miliona dolara ako želi da pregovara o kupovini Rudarsko-topioničarskog basena Bor. Važenje licitacione garancije od 10 miliona dolara ističe 28. aprila, a njeno dostavljanje bio je uslov za učestvovanje na drugom tenderu za kupovinu RTB, na kojem je SMR bio drugoplasirani ponuđač. 

Ugovor s prvoplasiranim ponuđačem, austrijskom kompanijom "Atek", poništen je, jer u predviđenom roku nije isplatila ukupnu kupoprodajnu cenu od 466 miliona dolara. Vlada Srbije je prošle nedelje donela odluku da se o prodaji RTB pregovara sa SMR, koji je u sastavu "Bejzik elementa" Olega Deripaske. 

Agencija za privatizaciju uputila je poziv SMR za započinanje pregovora i očekuje da predstavnici te kompanije doputuju u Beograd ove nedelje. Rok za okončanje pregovora je mesec dana, a mogu biti produženi za još mesec dana. Prema Dinkićevim rečima, ako SMR produži važnost licitacione garancije, mora popraviti svoju ponudu da bi kupio borski basen. U slučaju da ta kompanija ne poboljša ponudu, biće raspisan treći tender za RTB. Ruska kompanija je za RTB ponudila od 370 miliona dolara i investicioni program od 414 miliona dolara. 

(Beta - "Pregled")

Pogledajte još