Srbija ne traži privilegije na putu ka EU

BEOGRAD, 9. septembra 2011. (Beta) - Predsednik Srbije Boris Tadić izjavio je u petak da Srbija na putu ka Evropskoj uniji treba da bude tretirana na isti način kao i sve druge države koje žele da ostvare članstvo u tom savezu.

"Ne tražimo nikakve privilegije i olakšice, ali ne želimo ni uslove koji bi nas izdvojili od ostalih zemalja", rekao je Tadić otvarajući Forum Srbija-EU, koji se u petak održava u Beogradu.

Tadić je rekao da se Srbija zarad dobijanja statusa kandidata za članstvo u Uniji neće odreći napora da se ostvari pravično i trajno rešenja problema na Kosovu i Metohiji i poručio da je potpuno nerealno očekivati da Beograd prihvati ukidanje institucija na severu Pokrajine.

Za evropske integracije Srbije, Tadić je rekao da bi njihovo zaustavljanje pogodilo gradjane i negativno se odrazilo na razvoj države i da će Srbija, zbog toga, nastaviti sveobuhvatne političke, ekonomske i društvene reforme.

"Nema alternative politici koja Srbiju vodi u EU što je i moja politika, a glasovi koji to ne priznaju nisu dobri i ne odlikuju se realizmom. Nastavljamo reforme prosperiteta i demokratije, bez obzira na to koliko će brzo EU da nas integriše, jer to radimo pre svega zbog nas samih", rekao je Tadić.

..

Pogledajte još