Radnici pravosudja ponovo štrajkuju

KOSOVSKA MITROVICA, 9. septembra 2011. (Beta) - Radnici zaposleni u pravosudnim institucijama koje rade u sistemu Srbije i u petak su, drugi dan zaredom, protestovali ispred zgrade Okružnog suda u severnom delu Kosovske Mitrovice zbog najave dolaska albanskih sudija i tužilaca u taj sud.

Oni takodje protestuju zbog pokušaja da se srpsko pravosudje integriše u kosovske institucije. Prema rečima radnika koji su se okupili ispred suda, namera im je da upozore medjunarodnu zajednicu da Euleks krši dogovor postignut sa predstavnicima lokalne zajednice i Beogradom 2008. godine.

Oni navode da je misija EU, mimo dogovora sa Srbijom, počela da primenjuje kosovske zakone i pečate samoproglašene države Kosovo i da je time izašla iz neutralne uloge prema statusu Kosova.

Proteste su za petak u 11 sati najavili i radnici Elektrodistribucije Srbije jer im je predstavnik Euleksa doneo pismo iz Elektroenergetske korporacije Kosova u kome se traži da radnici KEK-a dodju na sever kako bi rešili problem neplaćanja eletrične energije.

..

Pogledajte još