VAŽE DO 26. MAJA: Objavljene nove cene goriva

Litar evrodizela će od danas od 15 časova, do petka 26. maja, na pumpama maksimalno koštati 180 dinara, dok će se beznin evropremijum BMB prodavati za 173 dinara, objavilo je Ministarstvo unutrašnje i spoljne trgovine.

I dizel i benzin, tako, zadržavaju cenu koju su imali i ove sedmice – proteklih sedam dana cena dizela na pumpama je bila 180 dinara, a benzina 173.

Podsetimo, važenje uredbe kojom se regulišu ograničene cene ove dve vrste goriva produženo je do kraja maja.

Nebojša Atanacković, počasni predsednik Unije poslodavaca Srbije kaže da je, s obzirom na krizu koja je i dalje prisutna u svetskim razmerama, ali i zbog povećanja tražnje nafte iz Kine koja je veliki kupac, došlo do neočekivano niske cene sirove nafte, što se sa zakašnjenjem odrazilo na cene nafte i kod nas. Ovakvo stanje, kako kaže, moglo bi da se nastavi još neko vreme, a onda bi trebalo očekivati i obrt.

- Očekivano je da će u narednom periodu cena goriva nastaviti da pada, bar još malo, a zatim na leto, zbog povećanja potražnje za sirovom naftom u severnoj hemisferi može se očekivati neki blag rast cene. Uspeli smo da od onih cena koje smo imali nedavno, dođemo na nešto što je relativno prihvatljivo. Mislim da će se tako zadržati i do kraja godine, jer sada se pravi balans između potrošnje sirove nafte i naftnih derivata, a time i proizvodnje - kaže Atanacković.

Izvor: n1info.rs
Foto: Ilustracija/Pixabay

Pogledajte još