Pristupni pregovori biće teški

BEOGRAD, 9. septembra 2011. (Beta) - Socijaldemokrate u Evropskom parlamentu nadaju se i očekuju da će Evropska komisija u oktobru preporučiti da Srbija dobije status kandidata za članstvo u EU, izjavio je u petak u Beogradu predsedavajući Grupe socijaldemokrata u EP Martin Šulc.

Obraćajući se učesnicima Foruma Srbija-EU koji se u petak održava u Beogradu, Šulc je naglasio da evropske socijaldemokrate uvek podržavaju reforme koje nude perspektivu evropske budućnosti, "ne samo zbog simpatija prema gradjanima ovog marginalizovanog regiona, nego zato što je to i u interesu Evrope".

Šulc je ocenio je da je Srbija ostvarila veliki napredak kako bi postala sledeća zemlja koja će početi pristupne pregovore sa EU, dodajući da su evrointegracije bile prioritet vlade i predsednika Srbije, što pokazuje jasnu posvećenost Srbije približvanju EU.

"Iako će pregovori početi u dobrom duhu, oni će biti veoma teški i ponekad razočaravajući", rekao je Šulc i ukazao da je jedan od najvećih problema u pristupnim pregovorima ulazak na jedinstveno evropsko tržište.

Evropska komisija će ponekad zauzimati veoma stroge stavove koji će srpskim gradjanim delovati razočaravajuće što se može odraziti privlačnost članstva u EU, naveo je Šulc. On je medjutim naglasio da je "integrcija Srbije u EU najbolji način za trajnu socijalnu stabilnost, mir i pravdu".

..

Pogledajte još