BEZ MNOGO RAZMIŠLJANJA: U kojim situacijama treba potražiti mišljenje drugog lekara?

Ponekad je potrebno da porazgovarate sa drugim lekarom o stanju koje vas muči.

Prema pisanju klinike Mejo, taj potez može da smanji rizik od pogrešne dijagnoze za 50 odsto. Isto tako navode da je njihova studija pokazala da jedan od pet pacijenata čuje drugu dijagnozu kada potraži drugo mišljenje, prenosi Best Life.

Situacije u kojima je poželjno da posetite drugog lekara kako biste čuli novo mišljenje.

Stanje se ne popravlja

Lekar vam je dao razne lekove, ali stanje se ne popravlja ili postaje još gore, ali lekar nije zatražio dodatne preglede kako bi se razmotrili drugi tretmani.

Prema pisanju dr Kristofera Holingsvorta, hirurga iz Njujorka, to može da bude situacija kada biste mogli da posetite drugog lekara. Možda postoji neko neotkriveno stanje koje prouzrokuje probleme. Navodi i da se isto odnosi na situaciju kada nakon nekog zahvata i dalje osećate bol, prenosi Ordinacija.

Dijagnostikovana vam je retka bolest

Postoji oko 7.000 retkih bolesti koji utiču na oko 30 miliona ljudi samo u Americi, a studije pokazuju da se ta stanja često pogrešno dijagnostikuju.

Studija iz 2014. godine je otkrila da osobe sa retkim bolestima u proseku posete 7,3 lekara i čekaju oko pet godina, u proseku, nakon pojave simptoma da bi dobili pravu dijagnozu.

Prema pisanju dr Karle Robinson, drugo mišljenje lekara je uviek dobrodošlo ako imate retku bolest jer neke od njih još nisu dovoljno istražene, a kako se lekar s njima retko može susresti, možda će biti teže prepoznati simptome.

Čeka vas operacija

Ako je u pitanju rizičan zahvat, poput transplantacije organa, zahvata na mozgu ili srcu, kao i na crevima, radiolog Ben Pakston smatra da je pametno potražiti drugo mišljenje.

Kako te procedure jesu ozbiljne i opasne, uz nekoliko mišljenja različitih stručnjaka možda ćete lakše doneti odluku.

Muči vas hroničan bol

Dijagnostikovanje i lečenje hroničnog bola može da bude dugotrajno i komplikovano, navodi Pakston. Hroničan bol može uveliko negativno da utiče na život, a ako ne prolazi, dobro je potražiti drugo mišljenje lekara.

„Važno je istražiti sve mogućnosti za lečenje pre nego što se odlučite za bilo kakvu dugotrajnu terapiju“, dodaje Pakston.

Vaša dijagnoza zahteva mišljenje lekara specijaliste

Svi su lekari dobro upoznati sa zdravljem čoveka i raznim bolestima, ali neka stanja zahtevaju mišljenje specijalista poput kardiologa, endokrinologa ili gastroenterologa koji ipak mnogo više znaju o određenoj oblasti, pa će bolje razumeti vaše stanje i kako da ga leči, prenose Vijesti.me.

„Lekar hitne pomoći tako može da savetuje operaciju kao soluciju kod dislokacije ramena, ali ortoped koji je specijalizovan za probleme ramena, možda ima drugo mišljenje“, objašnjava dr Robinson.

Izvor: Vijesti.me
Foto: Ilustracija/Freepik.com

Pogledajte još