SMRŠAJTE BRZO I LAKO: Kojih pet namirnica ubrzavaju metabolizam nakon četrdesete godine?

Kako starimo normalno je da dobijamo na težini, to se dešava zato što se bazalna brzina metabolizma usporava. Pored ovoga, gubimo i čistu mišićnu masu što često uzrokuje pomeranje vage u nepovoljnom smeru jer je znatno olakšano dobijanje masti. Nutricionisti savetuju uspostavljanje čvrste rutine vežbanja i promene u režimu ishrane kako biste ostali na dobrom putu i uspeli da budete siti i vitki.

Kako pređu četrdesete godine mnogim ženama postaje teže da izgube višak kilograma. Značajnu ulogu igraju i hormonske promene koje prati i menopauza. Međutim, uz određene korekcije moguće je postići i brže topljenje kilograma odnosno sagorevanje masti.

Nutricionista Liza Jang preporučuje pet namirnica koje bi trebalo jesti za brži gubitak viška kilograma nakon što napunite 40 godina.

1. Bobičasto voće

Bobičasto voće je bogato vodom, antioksidantima i fitohemikalijama. Generalno voće sadrži veliku količinu hranljivih materija i može da podstakne gubitak težine. Maline, kupine, borovnice i ribizle su odlični saveznici u mršavljenju. Možete ih dodati u jogurt, smuti ili ovsenu kašu i sa malo meda ih pojesti kao zdravu užinu.

2. Avokado

Pojedine studije su pokazale kako ljudi koji jedu avokado uz ručak imaju osećaj sitosti i do narednih pet sati. Pored visokog sadržaja vode avokado koji tehnički spada u voće takođe sadrži vlakna koja nisu kalorična.

3. Orašasti plodovi i semenke

Kad ih konzumirate u umerenim količinama, orašasti plodovi i semenke su izuzetno zdrava i lagana užina koja se odlično uklapa u dijetetski režim. Sadrže vlakna, proteine i zdrave masti. Nutricionisti preporučuju konzumiranje oraha, badema, lešnika, semenki golice i suncokreta u okviru režima ishrane, koji dovodi do topljenja masnih naslaga i gubitka viška kilograma.

4. Laneno seme

Lan je izvanredan izvor omega-3 masnih kiselina i ujedno je veoma bogat vlaknima. Konzumiranje oko 30 grama vlakana dnevno može da podrži vaše napore da izgubite višak kilograma.

5. Kiseli kupus

Kiseli kupus ne sadrži mnogo kalorija i ujedno je prepun vlakana, što podstiče osećaj sitosti. Pored toga, probiotici koje kiseli kupus sadrži mogu da smanje apsorpciju masti. Ova ukusna namirnica sadrži i probiotike i prebiotike. Ukoliko uključite kiseli kupus u ishranu, ne samo da ćete brže izgubiti višak kilograma, već ćete i uneti u organizam ključne hranljive materije kao što su gvožđe, folna kiselina, vitamin C, mangan, bakar i kalijum.

Izvor: Stil.kurir.rs
Foto: Ilustracija/Freepik.com

Pogledajte još