Vikiliks otkriva kakva je veza fudbala i mafijaša u Srbiji?

Depeša čiji je deo objavljen u "Blicu" počinje komentarom o uređenju klubova.

- Struktura najvećih klubova je prevaziđena. Klasifikovani su kao neka udruženja, po zakonu još iz 1945 - piše u depeši.

Ovo uređenje se objašnjava tako da znači da je teško pratiti rad struktura i finansije klubova... Dodaje se da odavno postoje optužbe da su predstavnici u upravama oba najveća tima, vezani za huligane i mafijaše.

"Kao rezultat ovih mutnih veza, neki ljudi iz navijačkih grupa često se povezuju sa sumnjivim radnjama ili čak ratnim kriminalcima" piše u depeši Vikiliksa koju objavljuje "Blic".

Dodaje da vlast čini malo da istraži ove navode i druge nečiste radnje između klubovima i navijačima. U depeši piše i da su kriminalci često menadžeri fudbalera i da uzimaju novac i od klubova i od sportista.

"Postoje uhodani sistemi po kojima ovi 'menadžeri' nude igrače i uzimaju procente". "Blic" piše da u policiji navode da su im sumnjive finansijske prošlosti finansijera nekih klubova, jer su se brzo obogatili u poslednjih nekoliko godina. U depeši se dalje navodi da države ispituje neke grupe navijača, a citira se Jovan Krstić, zamenik republičkog javnog tužioca, koji je u ambasadi rekao da je zatraženo od Ustavnog suda za zabrani nekoliko navijačkih grupa.

Pogledajte još