Otvoreni Dani evropske baštine

SREMSKI KARLOVCI, 10. septembra 2011. (Beta) - Ministar kulture, informisanja i informacionog društva Predrag Marković predložio je u subotu da Sremski Karlovci, ovogodišnja predstonica Dana evropske baštine, budu proglašeni za grad.

Marković je otvarajući tu manifestaciju u Sremskim Karlovcima rekao da to mesto zaslužuje da bude proglašeno za grad zbog načina na koji čuva kulturnu baštinu.

Pokrajinski sekretar za kulturu Milorad DJurić rekao je da svi zajedno treba da sačuvamo sopstveni identitet kroz razumevanje sopstevnog nasledja i razumevanja različitih kultura.

Centralna manifestacija "Dana evropske baštine" za Srbiju otvorena je u subotu u Sremskim Karlovcima, a tema je "Riznica nasledja Evrope - integrativna zaštita kulturnog i prirodnog nasledja".

Program je počeo obilaskom manastira Krušedol, prezentacijom konzervatorskih radova i izložbom "Iz manastirske riznice", a obuhvatiće i obilazak Kapele mira, mesta potpisivanja Karlovačkog mira 1699. godine, kao i radove na obnovljenoj Sabornoj crkvi svetog Nikole, koja ove godine obeležava 250 godina postojanja.

..

Pogledajte još