OPASAN TREND: Muzika za lečenje bolesti

Na društvenim mrežama šire se video-poruke koje propagiraju "slušati muziku da bi se lečio rak" sa opuštajućom muzikom kojoj se pridaju terapeutska dejstva, što je ponekad unosna metoda za one koji je reklamiraju, ali može da se pokaže opasnom ako dovede do prekida medicinskog tretmana.

Preko Tiktoka, muzičke video poruke pod haštagom #solfeggiofrequencies nagomilale su više od 42 miliona pregleda. Ta tvrdnja o lekovitom svojstvu nejasnog porekla sastoji se u tome da se razna terapeutska svojstva pripisuju zvučnim frekvencijama različite jačine.

Neki se zadovoljavaju time da ističu "smirujuće ili duhovne odlike", dok drugi tvrde da bi zvuk mogao da leči "akne, kancer, grip", da "eliminiše toksine, podstiče imuni sistem" ili da "čisti od infekcije".

Na platformama Spotifaj ili Dizer nalaze se brojne plejliste pod nazivom "Uništenje kancerogenih ćelija svetim solfeđom" ili "Muzika za izlečenje za aktiviranje DNA".

- Slušanje lepe muzike odmara i bez sumnje može da doprinese smirivanju anksioznosti, možda čak i bola - smatra Pjer Sentinji, onkolog i istraživač, ali ukazuje da lečenje zvučnim frekvencijama "apsolutno nije" naučno priznato.

Za sociološkinju nauke i vere Romi Sovajr, ako se pribegne takvoj "terapiji" postoji rizik od zakasnele nege, odnosno da pacijenti izgube šansu za lečenje ako misle da to "alternativno lečenje" može da zameni medicinu.

- Prijatnije je slušati zvuke, nego primati hemoterapiju - rekla je ona.

U Francuskoj Uprava za zdravstvo (DGS) ukazuje na rizik od sekti koji bi mogao da prati ovu pojavu, mada za sada nemaju takve naznake.

- Reći da možemo da regenerišemo ćelije je opasna tvrdnja koja spada u talas 'nju ejdž' i antinauku. U trendu je igrati na spiritualnost, dobrobit, i lični razvoj pri nuđenju takvih 'lekova' - upozorila je Mari Drilon, potpredsednica Unije udruženja za odbranu porodica i pojedinaca žrtava sekti (UNADFI).

Posebno se ukazuje na ponude s plaćanjem i posebno unosne sisteme povezane s "frekvencijama za lečenje".

Na sajtu developpementperso.com, muzika nazvana "terapeutske frekvencije lečenja" se prodaje za 149 evra. Jedna frekvencija od 528 herca prodaje se za 47 evra na sajtu mental-waves.com, pod nazivom "Čudesna frekvencija". Uz nju ide opis koji, bez ikakvog naučnog osnova, uverava da je "dokazano da slušanje jedne jedine jednostavne muzičke note na 528 herca može da popravi ljudski DNK".

- Treba praviti razliku između dobrobiti muzike koja smiruje, i obećanja za lečenje raka koje pripada reklamiranju laži - rekla je Drilon.

Francuska uprava za suzbijanje prevara navodi da te ponude spadaju u lažnu trgovinsku praksu koja može da donese do dve godine zatvora i kaznu od 300.000 evra jer se lažno tvrdi da neki proizvod ili neka usluga može da leči bolest i druge poremećaje.

DGS poziva da se pazi na sajtove koji ocrnjuju konvencionalnu medicinu i njene predložene metode lečenja, koji obolele pozivaju na prekid medicinskog tretmana i obećavaju im čudesno izlečenje čak i u razvijenom stadijumu bolesti.

DGS smatra da lečenje muzikom spada u polje navodne muzičke terapije kao dela "nekonvencionalnog lečenja" koje je u snažnom porastu poslednjih petnaestak godina, a dodatno se proširilo tokom pandemije kovida-19.

Izvor: Beta
Foto: Ilustracija/Freepik.com

Pogledajte još