Porezi na zarade 10 odsto

Potpisan sporazum sa Evropskom komisijom koji će, ukoliko Srbija potpiše SSP sa EU, obezbediti mnogo značajnija sredstva za podsticanje preduzetništva.

Konstatovali smo da sektor malih i srednjih preduzeća (MSP) ima veliki učinak, a samo ove godine oni najuspešniji predviđaju da će zaposliti 16 odsto više radne snage i to dolazi posle prošle godine, kada su zaposliti 22 odsto više radnika. Samim tim, rešenje problema nezaposlenosti stvarno se nalazi u razvoju MSP, izjavio je juče novinarima u beogradskom Sava centru, u pauzi Samita preduzetnika, potpredsednik Vlade Srbije Božidar Đelić. 

Na Prvom samitu preduzetnika, koji je okupio preko 800 učesnika, Đelić je najavio značajnu podršku države razvoju ovog sektora, merama koje će vlada preduzeti ove godine. 

- To je pre svega smanjenje poreza na zarade sa 12 na 10 odsto, a pravi momenat je budžet za 2009. godinu. Na jesen, kada bude izglasan budžet, to će biti jasan angažman i moj lični i cele koalicije oko Borisa Tadića - istakao je Đelić. On je najavio i pokretanje kredita bez hipoteke za početnike, s kamatom od jedan odsto na pet godina, kojima bi bilo obuhvaćeno 3.000 početnika u biznisu i na taj način otvoreno 12.000 novih radnih mesta. 

- Dodatno ćemo raditi i sa centralnom bankom da poslovne banke ne rezervišu 100 odsto ukupnog kredita za početnike u biznisu, nego da se smanji stopa obavezne rezerve i samim tim da ovi krediti budu jeftiniji. To su tri ključne mere, ali naravno, vlada će raditi dodatno na poboljšanju ukupnog ambijenta za poslovanje - istakao je Đelić. 

Potpredsednik Vlade Srbije rekao je da je Ministarstvo ekonomije potpisalo sporazum s Evropskom komisijom koji će, ukoliko naša zemlja potpiše Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju EU, obezbediti mnogo značajnija sredstva za inovacione tehnologije i za podsticanje preduzetništva. Dodatna sredstva iz evropskog budžeta koja će biti usmerene za regionalni razvoj su zapravo ono što će omogućiti pokretanje mnogo većeg broja radnji, MSP i rešavanje nezaposlenosti i u siromašnijim regionima Srbije, dodao je on. Današnji samit ima cilj da pokaže da preduzetnici nisu tajkuni, da su to obični ljudi koji su imali ideju, koji imaju energiju da je sprovode u nešto što je dobar proizvod i usluga koja može i da se izveze. 

- Za budućnost je veoma važna mogućnost da se veliki broj građana naše zemlje prepozna u tome da želi da postane preduzetnik, da tu nema nikakvih barijera i anatema, da nema priviligija i da država to podržava - ocenio je Đelić.

("Pregled")

Pogledajte još