Dan Afrike obeležen u Srbiji

Prvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić prisustvovao je danas svečanoj proslavi Dana Afrike u Palati Srbija.

- Srbija je obnovila stara prijateljstva i ponovo krenula prepoznatljivim putevima savezništva sa Afrikom - izjavio je danas potpredsednik Vlade i šef diplomatije Ivica Dačić, u obraćanju na proslavi Dana Afrike u Palati Srbija.

- U svetu koji sve više karakteriše krizno i nepredvidljivo okruženje, u vremenu velikih globalnih izazova, pravi je trenutak za potvrdu starih i proverenih prijateljstava. Naše savezništvo i razumevanje prekaljeni su u ne tako davnim, herojskim vremenima antikolonijalne i oslobodilačke borbe. Naši tadašnji podvizi predstavljaju trajnu inspiraciju. Dužni smo da toj borbi potvrdimo značaj i danas - istakao je Dačić.

Poželevši dobrodošlicu prisutnima, on je rekao da je Beograd "drugi dom afričkih prijatelja, saveznika i partnera".

- Srbiju i Afriku spaja nesalomljivi slobodarski duh, kojem dugujemo ponos i slobodu. Možda se baš zato razumemo i poštujemo, a uveren sam da ćemo se u budućnosti i više oslanjati jedni na druge - naglasio je Dačić.

On je podsetio da su veze Afrike i Evrope opterećene bremenom osvajačke i kolonijalne prošlosti, ali da je takva vrsta diskriminatorskog i imperijalnog odnosa Srbiji bila i ostala nepoznata, strana i odbojna.

- Srbija je uvek i na sve načine pomagala borbu za dekolonizaciju i oslobođenje potlačenih naroda. Kao ni u prošlosti, tako ni danas, Srbija u Africi i u afričkim zemljama nema nikakve skrivene planove. Svojim ličnim delovanjem osmišljavam i realizujem, usuđujem se reći, ambiciozne afričke turneje. Uveren sam da na ovaj način, kroz direktne kontakte, otvaramo nove horizonte saradnje i usmeravamo je ka oblastima od zajedničkog interesa - dodao je Dačić.

On je ukazao da je proglašenje 25. maja za Dan prijateljstva s narodima Afrike u Srbiji, što je bio njegov predlog, simboličan način da se pokaže posvećenost Srbije produbljivanju saradnje sa afričkim kontinentom.

Podsećajući da se danas, 25. maja, obeležava šest decenija njenog formiranja, Dačić je istakao da je Afrička unija od svog formiranja značajno doprinela miru i stabilnosti afričkog kontinenta.

- Stoga, smatram da uloga Afričke unije treba i može da bude odlučujuća za relevantna afrička pitanja u 21. veku. Međunarodni ugled Srbije prevazilazi klasične parametre veličine i snage, te predstavlja prepoznatljiv adut na međunarodnoj pozornici i privlačnu snagu za kompetentne globalne aktere. Stoga, Srbija će nastaviti da bude spona u saradnji sa Afričkom unijom sa različitim regionima - istakao je šef srpske diplomatije.

Dačić je ocenio da bi u trenutnim okolnostima, poseban impuls u međunarodnoj areni trebalo da pruži i usaglašen i principijelan nastup, gde se potencira neselektivno poštovanje međunarodnopravnih principa, Povelje UN i opšteprihvaćenih pravila saradnje.

- Ne bismo smeli da doslednost u poštovanju 'pravila igre' prilagođavamo dnevnopolitičkim interesima. Upravo zato, zahvalni smo afričkim državama koje, skoro sve, poštuju teritorijalnu celovitost i suverenitet Republike Srbije i ne priznaju jednostrano proglašenu nezavisnost 'Kosova' - rekao je Dačić.

Prema njegovim rečima, Srbija u multilateralnim forumima u svom spoljnopolitičkom nastupu posebnu pažnju posvećuje Africi.

- To je slučaj i sa kandidaturom Srbije za organizaciju EKSPO 2027, gde Srbija nastoji da bude 'afrički kandidat' i da logistički i konceptualno pomogne učešće ovih zemalja na izložbi ukoliko bude izabrana. Pored toga, sa ponosom ističemo da je Republika Srbija od prošle godine postala jedan od osnivača Grupe prijatelja za Prioritet Afrika u Unesko - istakao je Dačić.

Ukazujući da je Srbija zagovornik što sveobuhvatnije i sadržajnije podrške Unesko Africi on je iskoristio priliku da pozove afričke zemlje da podrže kandidaturu Srbije za ponovni reizbor u članstvo IS Uneska u trećem uzastopnom mandatu (2023-2027), na 42. zasedanju Generalne konferencije Uneska u novembru 2023.godine.

Dačić je dodao da će Srbija nastaviti da učestvuje u mirovnim misijama u Africi, sa željom da ih u budućnosti bude što manje, kao i u humanitarnim i razvojnim aktivnostima i sa stipendiranjem afričkih studenata na univerzitetima u okviru sada već širom Afrike poznatog projekta "Svet u Srbiji".

On je, takođe, istakao da su oživljavanje i dostojna prezentacija afričkih tradicija i kulturnog nasleđa od neprocenjivog značaja, u čemu Srbija ima značajno iskustvo i stručnost, kao i istorijsko i institucionalno pamćenje.

- Muzej afričke umetnosti u Beogradu već decenijama jeste prestižna referentna tačka za regionalne i evropske istoričare, istoričare umetnosti, savremene umetnike i, jednostavno, poznavaoce i poštovaoce prefinjenog, a kompleksnog umetničkog izraza Afrike. Muzej postoji još od 1977. i predstavlja verovatno i jedini 'anti-kolonijalni' muzej afričke umetnosti u Evropi, čiju postavku čine isključivo predmeti dobijeni kao (privatni ili državni) pokloni ili regularnim komercijalnim putem - naglasio je Dačić.

Izvor: Tanjug
Foto: Goran Zlatković

Pogledajte još