EKSPERTI ODGOVARAJU: Seks tokom trudnoće - 5 razloga za i protiv

Treba li upražnjavati seks tokom trudnoće ili ne? Na ova škaljiva pitanja odgovaraju eskperti.

Začeće je početak mukotrpnog i delikatnog procesa koji "trudnički par" pretvara u tim istomišljenika. Od tog trenutka njihov život je podređen jednom prioritetnom zadatku – da izdrže i rode zdravu bebu. Stoga se menja ceo način života: preferencije u hrani, emocionalna pozadina, ali i priroda intimnih odnosa. Upravo je ovaj aspekt "zanimljive pozicije" obavijen mrežom mitova i predrasuda. To je zato što ne postoji nedvosmislen odgovor na pitanje: da li je moguće imati seks tokom trudnoće? - jednostavno ne postoji. U ovoj delikatnoj oblasti sve je veoma individualno, a najispravnija preporuka bi bila: "dozvoljeno, ako ne i zabranjeno". Dakle, u kojim slučajevima ćete morati da se odreknete intimnosti, a kada će to samo koristiti, otrkivamo vam u nastavku.

Seks tokom trudnoće

Trudnoća je ceo život, a za buduće roditelje postaje potpuno drugačiji. Hormonske promene diktiraju „čudnost“ u ponašanju i preferencijama: hrani, mirisu i … seksualnim afinitetima. Na primer, postoji procenat žena čiji se libido povećava tokom trudnoće. Međutim, za većinu je prvo tromesečje (od početka trudnoće do 13. nedelje) vreme ne baš prijatnih senzacija: toksikoza – od blage mučnine do jakog povraćanja; bolovi u donjem delu stomaka – primarna adaptacija materice; ponekad uočavanje i pretnja pobačaja. Jasno je da su sve ove manifestacije loše montirane željom za intimnošću. I ovo je neka vrsta paradoksa, jer sa stanovišta čisto fizičkih sposobnosti, prvi trimestar, kada stomak još nije porastao i telo se nije radikalno promenilo – predstavlja i optimalno vreme za seks. Ali ovo je pod uslovom da nema kontraindikacija.

Trudnoća sama po sebi nije kontraindikacija za seksualni odnos. Samo od trenutka njenog početka, sam par više ne može da odlučuje šta je prihvatljivo, a šta nije. Ako su ljudi odgovorni za proces nošenja bebe, potrebno je da poslušaju preporuke lekara koje će on doneti na osnovu pregleda. Važno je shvatiti da subjektivno blagostanje žene ne odražava uvek stvarnu situaciju.

Pet razloga za odbijanje seksa tokom trudnoće

Zašto, u principu, seksualni kontakt može postati pretnja za rađanje deteta? Ovde postoje dva glavna aspekta – čisto mehanički efekat i, opet, hormonska pozadina. Čak i ako kontrolišete intenzitet i dubinu seksualne mehanike, ne treba zaboraviti na ljudsku biohemiju: oslobađanje oksitocina tokom seksualnog kontakta može izazvati izraženiju kontrakciju materice, što može postati pretnja pobačaja.

Ali ovo je pod uslovom da žena ima stvarna patološka stanja:

- izražen ton materice;
- krvarenje;
- bol;

skraćenje grlića materice u prva dva trimestra (dijagnostikuje se ultrazvukom);
placenta previa (počev od drugog tromesečja) Ona može biti potpuna, kada posteljica u potpunosti pokriva ždrelo i grlić materice, i marginalna – i obe pojave su apsolutna kontraindikacija za seksualni odnos. Pošto svaka napetost, orgazam može dovesti do krvarenja.
Veoma je važno obratiti pažnju na sve nijanse blagostanja i obavesiti doktora o svim neprijatnim pojavama. I obavezno slušajte lekara, jer se sve patologije ne manifestuju neugodnošću. Na primer, žena ne može da oseti skraćivanje grlića materice – to će pokazati ultrazvučna dijagnostika, a razlozi koji utiču na skraćivanje su težina: fizička aktivnost, dugo stajanje ili sedenje, dugo hodanje ili dug prinudni položaj, može biti i zbog na prisustvo neke ili infekcije, kršenje flore vagine itd.

Stoga su blagovremene konsultacije, pregled i striktno poštovanje preporuka lekara osnova uspešne gestacije.

Seks tokom trudnoće iz medicinskih razloga

Međutim, postoje i obrnute situacije kada se preporučuje seksualni kontakt. Ne često, ali se dešava. Na primer, ako žena „šeta“ – period rezolucije (40 nedelja) je već došao, a prenatalnih simptoma nema. Tada lekar može preporučiti oprezan seksualni odnos – pod uticajem prostaglandina sadržanih u semenu, grlić materice se opušta i omekšava, a blizina roditelja deluje kao prirodna stimulacija porođaja .

U svim ostalim slučajevima funkcioniše formula „ako nije zabranjeno, onda dozvoljeno”.

Odnosno, u nedostatku identifikovanih patoloških stanja koja su kontraindikacije za seks, odbiti intimnost znači lišiti se niza divnih prednosti.

Prvo, ovo je sfera ljudskih odnosa koja radi na jačanju međusobnog razumevanja, uzajamnog poštovanja, ljubavi i stvaranja porodične harmonije.

Drugo delikatan intimni odnos tokom trudnoće jača mišiće karličnog dna i materice, a to ne samo da priprema porođajni kanal za optimalno razrešenje, već i omogućava ženi da se brže oporavi nakon porođaja.
Treće, hormonska paleta seksualnog kontakta dobro utiče na kvalitet sna. Ovo je veoma važno za buduću majku, čije telo bukvalno radi „za sebe i za tog momka/devojku“. U snu dobijamo jedinstveni biohemijski paket za vitalnost.

Četvrto, seks poboljšava raspoloženje. A ovo je i stabilna emocionalna pozadina, i psihološka udobnost, i oba roditelja.

Peto, i dobar san i dobro raspoloženje deluju na jačanje imuniteta buduće majke, smanjujući ogroman broj rizika od negativnog uticaja spoljašnjeg sveta.

Ali važno je zapamtiti da sve ove prednosti funkcionišu samo u odsustvu kontraindikacija. A tim budućih roditelja mora da „radi“ u bliskoj saradnji sa svojim lekarom, shvatajući da svi zajedno rade jednu grandioznu stvar – stvaraju novu osobu.

Izvor: Lepota&zdravlje.rs
Foto: Ilustracija/Freepik.com

Pogledajte još