ODLUKOM SUDA: Lekar iz Kolumbije mora da izdržava bebu svog pacijenta do 18. godine

Kolumbijskom lekaru sud je naložio da mora finansijski da izdržava bebu pacijentkinje dok ne napuni 18 godina, nakon što je pacijentkinja zatrudnela uprkos vazektomiji njenog supuga.

Naime, Dijego Naranjo, lekar iz Medeljina u Kolumbiji, moraće da plati milione pezosa da bi izdržavao bebu jednog od svojih pacijenata.

Lekar je uverio čoveka da je vazektomija koju je uradio, uspešna i da više ne mora da koristi druga sredstva kontracepcije. Međutim, muškarac je sa svojom suprugom neplanirano napravio bebu.

Naknadni testovi sperme su pokazali da vazektomija zapravo nije bila uspešna, a roditelji bebe su tužili doktora, tvrdeći da je njegova greška imala ozbiljne komplikacije, kako finansijske tako i emotivne. Sudija je sada presudio da lekar mora da izdržava bebu dok ne napuni 18 godina.

- Kao rezultat ovog neočekivanog zaključka, pacijentkinji nije preporučeno da nastavi da koristi metode kontracepcije kako bi izbegla rizik od trudnoće - navodi se u nedavnoj presudi suda.

Kada je dokazano da roditelji ne žele da rađaju više dece, zaključeno je da postoji uticaj na njihove životne projekte koji su imali reperkusije na nematerijalnom planu, posebno imajući u vidu nesigurnu ekonomsku situaciju oca, koji trenutno ne može da radi zbog zdravstvenih problema.

Bebin otac pati od iscrpljujućeg stanja zvanog teški bilateralni gubitak sluha, što ga sprečava da radi. Ima česte vrtoglavice i povraćanje i mora da nosi slušni aparat da bi dobro čuo. Ovo stanje je sprečilo muškarca da se zaposli, pa je sudija presudio da lekar odgovoran za začeće bebe mora da izdržava bebu svog pacijenta.

Prema nedavnoj sudskoj presudi, dr Naranjo će morati da plati porodici pacijenta 80 trenutnih minimalnih plata, ili 92 miliona pezosa (20.300 dolara) za moralnu štetu, 60 miliona pezosa (13.200 dolara) na ime sudskih troškova i 143 miliona pezosa (31.500 dolara) kao izdržavanje deteta odnosno (sada) bebe.

Zanimljivo je da je pogrešna vazektomija urađena 2012. godine, a sledeće godine rođena je beba, koja trenutno ima 10 godina, tako da doktoru ostaje još samo osam godina finansijske podrške. Nejasno je zašto je roditeljima trebalo toliko dugo da preduzmu pravni postupak protiv doktora.

Izvor: Zanimljivostidana.com
Foto: Ilustracija/Freepik.com

Pogledajte još