ZA ZDRAV DIGESTIVNI TRAKT: Koliko vlakana je potrebno u jednom danu?

Vlakna u ishrani su neophodna za zdrav digestivni trakt, a istraživanja portala "Healthy living" pokazuju da više od 90 odsto žena i 97 odsto muškaraca ne unosi dovoljno vlakana u svoju ishranu, a sa Univerziteta Harvard sugeriše da ljudi u proseku konzumiraju između 10 do 15 grama vlakana dnevno.

Vlakna su neophodna i za održavanje šećera u krvi, zdravog sistema za varenje, a pomažu i da se osećate sito. Dijetetičar Megi Mihalzik, objašnjava:

- Dijeta bogata vlaknima može pomoći u smanjenju rizika od bolesti, povećanju sitosti kako bi se sprečilo bezumno grickanje i promovisalo opšte zdravlje. Postoje dve vrste vlakana koja su telu potrebna: rastvorljiva vlakna i nerastvorljiva vlakna. Obe vrste su važne za naše zdravlje. Rastvorljiva vlakna mogu pomoći u smanjenju holesterola i regulaciji nivoa šećera u krvi. Nerastvorljiva vlakna mogu sprečiti zatvor.

Prema njenim rečima ključno je jesti raznovrsno povrće, voće, integralne žitarice, orašaste plodove i semenke.

- Žene starije od 14 godina treba da unose najmanje 25 do 28 grama vlakana dnevno, dok muškarci treba da ciljaju na 31 do 34. Da biste dostigli ove brojke, morate da promenite ishranu. Na primer, ako volite sendvič za ručak, pravite ga od hleba od celog zrna koji ima veći sadržaj vlakana. Sličan princip zamene koristite i kada jedete testeninu, tortilje, smeđi pirinač, krekere. Zatim, ako volite da započnete dan grčkim jogurtom, zašto ne biste dodali malo malina, čia semenke i bademe. Ovsena kaša je takođe odličan doručak bogat vlaknima - savetuje Mihalzik koja navodi i da u jelovnik uvrstite i lisnato povrće, čeri, šargarepu, krastavac, pasulj, a potrebno je i da unosite velike količine vode.

Pravilo stručnjaka za ishranu je da treba da pijete jedan litar vode sa svakih 10 grama vlakana koje konzumirate da biste postigli apsolutno ravnotežu u svojoj ishrani.

Izvor: Politika.rs
Foto: Ilustracija/Freepik.com

Pogledajte još