Izolovan "glavni gen" raka

PERT, 17. april 2008. (FoNet) - Tim naučnika u Institutu za medicinska istraživanja u Pertu, Australija, otkrio je gene koji mogu da uspostave normalan rast i razvoj krvnih sudova u kancerogenom tkivu.

Profesor Rut Gans, koja je predvodila istraživački tim od dvanaest ljudi, kaže da su ona i njene kolege uspeli da izoluju takozvani glavni gen, kojem su dali zdravstveni kod RGS5.

“Uklanjanjem ovog gena iz tkiva praktično počinje proces uništavanja kancerogenog tumora", rekla je ona.

Rak je, u stvari, nekontrolisan rast i razvoj krvnih sudova unutar tumorom zahvaćenog tkiva. Takvo tkivo se hrani iz ovih nenormalnih krvnih sudova, razvija se nekontrolisano i potpuno isključuje imunološki sistem organizma.

"Utvrdili smo da, kada se ukloni glavni gen RGS5, krvni sudovi počinju normalno da rastu, da normalno hrane tkivo, vraća se snaga imuno sistema i kancer se izoluje i polako nestaje", rekla je dr Gans.

Rak je, inače, u Australiji "ubica broj jedan", a gotovo trećina stanovništva je dijagnostikovana sa nekim oblikom kancera.

Poslednje istraživanje Rut Gans i njene ekipe biće objavljeno u ovonedeljnom izdanju međunarodnog naučnog časopisa Priroda (Nature).

Pogledajte još