MINISTAR NAJAVLJUJE: Nove zgrade moraće da imaju energetske pasoše, stare - da nabave sertifikate

- Sve nove zgrade moraće da imaju energetske pasoše, a već izgrađene moraće da nabave sertifikate o energetskoj efikasnosti - rekao je ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić povodom otvaranja regionalnog stručnog simpozijuma "Energetska efikasnost zgrada u regionu Balkana".

Vesić je rekao novinarima da Srbija ima 12 godina pravni okvir o ovoj temi, ali da primena nije bila dobra i da su predložene izmene i dopune Zakona o planiranju i izgradnji.

Do sada su, kako je naveo, ljudi kupovali "mačku u džaku" i nisu mogli da budu sigurni u troškove koje bi imali u stanu.

Kako je predviđeno izmenama zakona, zgrade čiji je država vlasnik u roku od tri godine moraće da dobiju sertifikate o energetskoj efikasnosti, za poslovne zgrade taj rok je pet godina, a 10 godina je rok za stambene zgrade za koje će sertifikate uraditi lokalne samouprave, jer bi to za stanare bio veliki trošak.

- To je proces, trajaće, zato smo dali ove rokove - rekao je Vesić i dodao da će posle 10 godina energetski pasoši morati da se obnove.

- Mi time primenjujemo potpuno direktive Evropske unije - naveo je Vesić.

On je rekao i da će se uvesti obaveza da svi koji grade moraju da dobiju potvrdu izvođača da je građevinski otpad predao ovlašćenom operateru kako bi se sprečio nastanak građevinskih divljih deponija.

Izvor: n1info.rs, fonet.rs
Foto: Ilustracija/Pixabay

Pogledajte još