Simović zna pozadinu ubistva Djindjića

BEOGRAD, 12. septembra 2011. (Beta) - Član "zemunskog" klana Miloš Simović priznao je u ponedeljak da je učestvovao u ubistvu premijera Srbije Zorana Djindjića u martu 2003. godine i naveo da mu je poznata i politička pozadina ubistva, ali je odbio da o tome govori.

"O pozadini ubistva Djindjića ne mogu sada da govorim i ostaću nedorečen, a o tome ću govoriti u posebnom postupku za koji sam ubedjen da će uskoro početi", rekao je Simović na početku ponovljenog sudjenja za ubistvo Djindjića.

Optuženi je dodao da je politička pozadina ubistva premijera poznata samo njemu, njegovom bratu Aleksandru i Miloradu Ulemeku Legiji, a da je bila poznata i vodjama klana Dušanu Spasojeviću i Miletu Lukoviću, ubijenim u sukobu sa policijom.

"Samo mi znamo ko stoji iza toga, ali o tome ne mogu da govorim da ne bih ugrozio sopstvenu bezbednost. O ubistvu Djindjića sam razgovarao sa Tužilaštvom i sada je na njima da se suoče sa istinom", rekao je Simović. Dodao je da "pouzdano zna" da je bilo "političke opstrukcije kako bi se obustavila istraga o ubistvu Djindjića".

Optuženi nije želeo da odgovara na pitanja suda, advokata i tužilaštva tražeći suočenje sa svedocima saradnicima u kojem bi, kako je rekao, objasnio šta se dogodilo. Simović je rekao da je u akciji ubistva Djindjića zadatke dobijao od Dušana Spasojevića i da je njegova uloga bila da prati kretanje premijera, da o tome izveštava Spasojevića i bude kurir izmedju šefova klana i "još nekih ljudi".

Član istog klana Sretko Kalinić negirao je da je učestvovao u ubistvu Zorana Djindjića i potvrdio navode pravosnažne presude da je premijera ubio Zvezdan Jovanović.

..

Pogledajte još