BILJNI DODATAK ISHRANI: Zašto je ulje origana toliko dragoceno i kada treba da se koristi?

Origano – ukusni začin, koji je neophodan pri pripremi pice, sadrži brojne hranljive materije poput vitamina K, mangana, gvožđa, kalcijuma, vitamina E, bakra, niacina i beta karotena, kao i druge hranljive materije.

Poreklom sa Mediterana, nezaobilazan je začin u gastronomiji Italije, Španije, Turske, ali i kod nas. Sam naziv origano potiče iz grčkog jezika (oros=brdo, ganos=nakit), a znači planinski nakit. U narodnom verovanju, štiti od zla i popravlja raspoloženje, zbog čega je uvršten u svadbene bukete.

Od davnina se koristio u medicinske svrhe, a posebno su ga koristili Grci i Rimljani. Pored listova origana, njegovo ulje se koristi trljanjem po koži ili udisanjem, dok se ekstrakt origana može koristiti kao tečnost ili u kapsulama.

Kao biljni suplement, ulje origana je poznato po svojim antivirusnim, antiinflamatornim i antioksidativnim svojstvima. Sadrži nekoliko potencijalno lekovitih jedinjenja, kao što su: karvakrol, timol i terpinen.

Ljudi tradicionalno koriste ulje origana za zdravlje disajnih puteva, a on je postao i popularan alternativni lek za simptome prehlade i gripa.

Ulje origana se koristi za lečenje simptoma prehlade i gripa, ali se može konzumirati u različitim oblicima u zavisnosti od vaših želja. Može se kupiti kao biljni dodatak ishrani, tinktura ili esencijalno ulje.

Pronaći ćete ga u većini prodavnica zdrave hrane u obliku tinkture ili meke kapsule, a prodaje se i u obliku visoko koncentrovanog aromatičnog eteričnog ulja za spoljnu upotrebu i aromaterapiju.

Da li je ulje origana bezbedno za upotrebu?

Ulje origana je bezbedno za upotrebu, ali može proizvesti neke nuspojave. Izbegavajte da ga koristite ako ste alergični na mentu, žalfiju, bosiljak ili lavandu. Ako ste alergični na bilo šta od ovoga, verovatno ste alergični i na origano. Nemojte koristiti ulje origana ako ste trudni ili dojite. Razgovarajte sa svojim pedijatrom pre nego što ga date detetu.

Nemojte uzimati ulje origana ako imate poremećaj krvarenja ili uzimate lekove protiv zgrušavanja krvi. Uvek je pametno razgovarati sa svojim lekarom pre upotrebe bilo koje biljke, esencijalnog ulja ili dodatka ishrani. Čak i ako nemate alergiju, uzimanje ulja origana može izazvati alergijsku reakciju kod nekih ljudi.

Kako se ulje origana koristi?

Postoji nekoliko načina za korišćenje ulja origana. Ako koristite čist oblik esencijalnog ulja, zapamtite da nikada ne unosite esencijalna ulja. Umesto toga, sledite naredne korake.

Dodajte nekoliko kapi u parni difuzor ili posudu sa toplom vodom; nanesite na kožu nakon što dodate oko pet kapi osnovnom ulju, kao što je kokosovo ulje.

Takođe možete kupiti tinkturu ulja origana, koja je mešavina ekstrakta i eteričnog ulja formulisana za oralno uzimanje. Pratite uputstva za doziranje na bočici. Ulje origana se prodaje i u obliku kapsula. Pažljivo pročitajte uputstva za doziranje na bočici. Bez obzira zašto uzimate ulje origana, obavezno napravite pauzu od najmanje nedelju dana svake tri nedelje upotrebe.

Ulje origana je moćna supstanca, pa je najbolje početi sa najmanjom mogućom dozom da biste videli kako vaše telo reaguje. Možete polako povećati količinu koju uzimate, ako niste imali neprijatnih nuspojava. Samo pazite da ne uzimate više od preporučene količine navedene na pakovanju. Takođe imajte na umu da se preporučene doze mogu razlikovati od proizvođača do proizvođača.

Ulje origana ima nekoliko zdravstvenih prednosti koje su podržane istraživanjima, iako su potrebne veće studije da bi se u potpunosti razumelo kako funkcioniše. Ako se suočite sa prehladom ili gripom, probajte biljno ulje origana za olakšanje simptoma, samo vodite računa da se držite preporučene doze.

Izvor: City Magazine
Foto: Ilustracija/Freepik.com

Pogledajte još