U PRISUSTVU BROJNIH ZVANICA: Nacionalni dan Italije obeležen u Beogradu

Večeras je u rezidenciji ambasadora Italije u Srbiji Luke Gorija tradicionalno obeležen Dan Republike Italije.

Događaju su prisustvovali predsednica Vlade Ana Brnabić kao i predstavnici sveta biznisa, kulture i sporta u Srbiji. Prisutna je bila, takođe, i mnogobrojna zajednica Italijana sa prebivalištem u Srbiji.

Obeležavanje 2. juna predstavljalo je priliku da se prikaže "Made in Italy": od automobilskog dizajna do oldtajmera, od kulinarstva do turizma, uključujući i predstavljanje izložbe fotografija "Roma Eterna Promozione", posvećene kandidaturi grada za domaćina Ekspo 2030, koja je priređena u saradnji sa Italijanskim institutom za kulturu iz Beograda.

Veče su svojim muzičkim nastupima uveličali Matija Zanata, Anđela Kasijani i gudački kvartet "Pandora Quartet" koji su uživo izveli državne himne.

Ambasador Gori je u toku prepodneva položio venac na Italijanskom vojnom groblju u Beogradu kao podsetnik na zalaganje žena i muškaraca u uniformi koji svakodnevno rade na garantovanju bezbednosti Republike Italije.

- U poslednjih godinu dana prijateljstvo između Italije i Srbije ojačalo je na svim nivoima: političkom, ekonomskom, kulturnom, naučnom i nivou tehnoloških inovacija. Angažovanje Italije na Zapadnom Balkanu i u odnosima sa Srbijom zaista je obnovljeno - istakao je ambasador Gori u svom govoru.

- Italija će i dalje nastaviti da daje svoj doprinos očuvanju mira i bezbednosti i na Balkanu, počevši od Kosova, gde čak i u najtežim trenucima poput ovih u kojima se nalazimo, svi zajedno moramo da radimo na smanjenju postojećih tenzija - dodao je Gori.

Praznik 2. juna označava trenutak u kome se slavi nacionalni identitet Italije. Luka Gori je izjavio da je Nacionalni dan, koji se danas obeležava u toj zemlji veoma važan. Praznik 2. jun obeležava momenat u kome je Italija obnovila svoj nacionalni identitet nakon tragedije Drugog svetskog rata.

- To je dan kada slavimo osnivačke vrednosti Republike: mir, stabilnost, napredak, jednakost i demokratiju. Nacionalni dan je rođendan naše zajednice i to je veoma važan trenutak za sve, pa i za nas ovde u Beogradu - rekao je Gori u intervjuu za Tanjug.

Autor: Nadlanu.com
Foto: Goran Zlatković

Pogledajte još