NIS traži naftu i gas u Pomoravlju

PARAĆIN, 13. septembra 2011. (Beta) - Na teritoriji Pomoravskog okruga Naftna industrija Srbije (NIS) u utorak je počela geofizička ispitivanja na istražnom prostoru "Moravski rov" kako bi se otkrile potencijalne lokacije nafte i gasa.

Ispitivanja sprovodi Direkcija za geološka istraživanja i razradu ležišta NIS-a, a projekat je vredan oko milion evra. Program geoloških istraživanja u užoj Srbiji podrazumeva seizmička ispitivanja nafte i gasa u Moravskoj dolini u dužini od 180 kilometara.

Pedvidjeno je da se istraži oko 3.000 kvadratnih kilometara zemljišta u Jagodini, Kruševcu, Varvarinu, Paraćinu, Ćupriji, Rekovcu, Despotovcu, Ćićevcu, Ražnju i Aleksincu.

"Cilj ovih ispitivanja je da se sagleda geološka gradja kako bi se izdvojile najperspektivnije lokacije za buduća detaljna istraživanja nafte i gasa. Istraživanja imaju i naučni značaj jer će podaci moći da se koriste za istraživanje gradje zemljine kore u ovom području", rekao je novinarima specijalista za rukovodjenje seizmičkom ekipom Zoran Radošević.

...

Pogledajte još