Prolećna izložba 2008.

Velika, tradicionalna, jubilarna, 25. po redu Prolećna izložba, koju organizuje Društvo likovnih i primenjenih umetnika Zemuna, svečano je otvorena u četvrtak, 18. aprila u Umetničkoj galeriji Stara Kapetanija

Na izložbi je mnogobrojna publika, verna i redovna na svim događajima u galeriji, ali kojoj se priključuje i neka nova, mlađa, mogla videti slike, crteže, grafike, fotografije, kaligrafije, skulpture, keramiku, printove, objekte i druge tehnike i nove medije... Radove umetnika svih generacija, počev od onih koji su u samom vrhu beogradske likovne scene, do najmlađih, kojima je ovo prvo javno predstavljanje. 

Izložbu su otvorile Vera Vitorović, istoričarka umetnosti i urednik likovnog programa ove galerije, zadužena za organizaciju i postavku Prolećne izložbe i Branka Milutinović-Montan, istoričarka umetnosti, koja je između ostalog rekla: 

- Bez zadate teme, izložba ne favorizuje nijedan stav, poetiku, slika je aktuelnog likovnog trenutka, pokazatelj energetskog potencijala aktivnih umetnika, te pruža opsežan uvid kako likovnoj kritici i publici tako i selektorima različitih likovnih manifestacija i kolonija... Ali, iako se o umetnosti i umetnicima, o širokoj lepezi poetika, likovnih postupaka i tehnika može puno govoriti, staro pravilo je da je najbolje pustiti dela da govore sama o sebi.

Žiri u sastavu: Aleksandar Antić, Jagoda Živadinović, Igor Milićević i Radomir Stančić je od 122 prijavljena autora odabrao 77 i dodelio pohvale mladim učesnicima: Bojani Krstić, Dragani Mladenović, Ivanu Gračneru i Marku Vukši. kao podsticaj za dalji rad. 

Otvaranje su svojim nastupom uveličali mladi muzičari, učenici srednje muzičke škole, koji su na violini i flauti izveli kratak, ali efektan muzički program, koji je nagrađen velikim aplauzom publike. 

Već tradicionalno, publika će moći da glasa za autora najboljeg rada koji će prirediti samostalnu izložbu u okviru redovnog izlagačkog programa za 2009. godinu u galeriji Stara kapetanija. Izložbu prati odličan katalog s reprodukcijama radova svih učesnika ove značajne i referentne manifestacije.

Izgleda da u Zemunu proleće ne počinje kada počinje proleće, već kada na Prolećnoj izložbi u Umetničkoj galeriji Stara Kapetanija umetnost to kaže. 

Dragan Kljajić

Pogledajte još