Spremno za nošenje

Sve je spremno za nošenje - modna revija na kojoj poneki maneken posrne od gladi i jasno je: manekeni su lutke, a čovek je robna marka koju nosi ili koju nose. Siže je plesne predstave "Pret - a porter" Nacionalnog baleta iz Maribora, u koreografiji Edvarda Kluga, prikazane na Beogradskom festivalu igre. 

Kluga je slovenačka štampa opisala kao "šok za plesni Maribor", ali ima li nešto dalje i više od "šoka"? Odlična plesna tehnika, koja je, opšti je utisak, dovedena do savršenstva. Ništa neobično u 21. veku, rekli bi baletski pedagozi. Smisao koji se da lako dokučiti. Edvard Klug kaže da se ovim plesnim komadom pozabavio postojanjem igre i muzike koju doživljava kao podršku i konkurenciju. 

Kamerna atmosfera na velikoj sceni Sava centra,  zanimljiva muzika kompozitora Milka Lazara, crni kostimi, difuzno svetlo i, kao na pokretnoj traci ili čudnom mozaiku, smenjuju se kruti i odsečni pokreti igrača. Dosta ponavljanja koje je tu da dočara smisao, gubljenje u detaljima… 

Entuzijazam i trud igrača, koji su za svako poštovanje i pohvalu; i ponovo nedostaje nešto neuhvatljivo, eterično i magično, što svaku igru čini posebnom. Da kojim slučajem ne vidite na plakatu o kojem je baletu reč, ovu baletsku grupu lako biste mogli da pomešate s bilo kojom drugom evropskom igračkom grupom. MTV, globalizacija, "koka-kola" ili nešto drugo... Tek da nije dečjeg davanja igrača, koji u kratkim momentima u zajedničkom nastupu čine ovu predstavu dobrom, pitali biste se - gde je nestala igra?

Danijela Tadić

Pogledajte još